Gå til indholdFlugten fra Auschwitz


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

415 sider: ill.

Udgivet

2016

genre/form

erindringerOriginaludgave

2016


Beskrivelse


Om Rudolf Vrba (f. 1924), der flygtede fra Auschwitz i april 1944 og afslørede Nazitysklands rædsler. Med Vrba-Wetzler-rapporten, der indgik som bevismateriale i Nürnbergprocessen efter krigen


Anmeldelser (5)


19. jan. 2017

Øjenvidneberetning fra en ung mand, der flygtede fra tysk kz-lejr. For voksne og modne unge med interesse for Holocaust.

Rudolf Vrba, ung jøde fra Slovakiet, blev i 1942 deporteret til Tyskland. I 1944 fik han held til at flygte fra Auschwitz-Birkenau sammen med medfangen Alfred Wetzler. De to har med den såkaldte Vrba-Wetzler rapport fremlagt dokumentation for bl.a. fange- og drabstal og for lejrens indretning. Rapporten findes i bogen, hvis hoveddel består af Vrbas senere nedskrevne beretning om liv og død i lejren. Epilogen stiller spørgsmålet og giver et bud på et svar: hvordan kunne det ske uden opstand?.

Forbløffende hverdagsagtig beskrivelse af livet i en kz-lejr, først set med den ukuelige ung mands øjne og senere hans mere voksne refleksioner i epilogen. Selve rapporten er senere kritiseret for tekniske ukorrektheder, men det er jo blot en øjenvidneskildring. Man noterer sig med gru naziofficerernes medmenneskelige ligegyldighed og systematiske berigelseskultur. En vigtig og medrivende bog, letlæst og fængende skrevet i levende og nutidigt sprog.

Udkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd


Landskaber fra dødens metropol


Overlever


Vi græd uden tårer


Sonderkommando


, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og . Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i og SonderkommandoUdkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og Udkom først som artikelserie i en engelsk avis (1960), siden redigeret til bogen, der udkom i 2. udgave i 2002 og nu oversat til dansk. Andre beretninger fra Auschwitz er fx Vidnesbyrd, Landskaber fra dødens metropol og Overlever. Teknisk dokumentation findes også i Vi græd uden tårer og Sonderkommando.

Lektørudtalelse

Af

Annemette Schønberg Johnsen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Grete Jacobsen

2017-04-26

Politiken

Af

Marcus Rubin

d. 27. jan. 2017

Weekendavisen

Af

Claus Bundgård Christensen

d. 10. feb. 2017

Information

Af

Georg Metz

d. 31. jan. 2017


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2017

Bog

2016

Ebog

2016