Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fletningen : Lalitas rejse


Detaljer

Seneste udgave, billedbog


Sprog
dansk
Omfang
Ca. 50 sider: alle illustrerede i farver ; 29 cm
Udgivet
2019
Ophav
Genre og form
roman, samfundsskildringer
Målgruppe

For 6-10-årige


Beskrivelse


Billedbog. Lalita bor i Indien. Hendes forældre har aldrig gået i skole. Lalitas mor vil have, at Lalita skal gå i en god skole, hvilket betyder, at de må ud på en rejse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2019

af

af

Marianne Agger

d. 29. maj 2019

Smuk bog om den indiske pige, Lalita, der sammen med sin mor, Smita, tager ud på en rejse i håb om at få et bedre liv. Billedbog til større børn fra ca. 6-10 år.

Overordnet set handler bogen om de vilkår, som de kasteløse kvinder lever under i Indien og den diskrimination, de oplever. Lalitas forældre har aldrig gået i skole. De arbejder hårdt med at ordne toiletter og fange rotter. Nu skal Lalita i skole for første gang, men allerede den første dag bliver Lalita slået af læreren. Lalitas mor, Smita, vil ikke finde sig i det, så derfor rejser hun væk med Lalita for at finde en god skole. Inden de tager afsted, beder Smita til guden Vishnu i håb om, at han vil beskytte dem. Undervejs på rejsen besøger de et tempel, hvor både Lalita og Smita ofrer deres lange hår, deres fletninger, til Vishnu. Ude ved havet får Smita et godt job, og Lalita kommer i "Håbets skole". Historien ender med, at faren finder dem, og familien samles igen. Franske Laetitia Colombani har også skrevet voksenromanen Fletningen om Smitas fortælling.

Det er en gribende og rørende billedbog om et samfund, der er meget anderledes end vores trygge velfærdssamfund i Danmark. Der fortælles en spændende historie, der heldigvis ender lykkeligt. Der er brugt de flotteste, varme farver til de fine tegninger, der passer godt til teksten.

En anden bog, der også handler om et barn i Indien er fx Geetas dag, men det er en fagbog.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 2019

af

af

Lotte Klemens Thomhave

d. 6. mar. 2019

Medrivende roman om tre kvinders ukuelige vilje til at kæmpe for et bedre liv trods hårde odds og umenneskelige vilkår. For alle med interesse for verdenslitteratur om kvindeliv og kvindeundertrykkelse.

Roman om tre kvinder fra tre kontinenter, som uden at vide det, kommer til at påvirke hinandes liv. Smita lever et uværdigt liv som kasteløs i Badulupur i Indien og flygter for at skabe et bedre liv for sig selv og sin datter. Guillia arbejder i sin fars parykfirma i Palermo på Sicilien, men da faren bliver syg må hun tage utraditionelle metoder i brug for at bevare familieforetagendet. Sarah arbejder hårdt som partner i et advokatfirma i Montreal, og da hun bliver syg af kræft bliver hun forbigået i firmaet og må vælge en ny retning i sit liv. Fortællingerne om de tre kvinder har alle fokus på diskrimination og er fortalt i tre parallelle spor, der flettes sammen i bogens slutning. "Fletningen" er forfatterens debutroman.

Medrivende og letlæst fortælling om tre kvinders mod til at kæmpe for et bedre liv trods hårde odds som kvindeundertrykkelse og diskrimination. Det særlige ved denne bog er, at den fortæller om undertrykkelse som et fællestræk for kvinder over hele verden. Bogens slutning, hvor de tre fortællinger væves sammen, er rørende. Romanen vil være velegnet til læsekredse.

Andre bevægende romaner om kvindeundertrykkelse er fx Sara Omars barske fortælling DødevaskerenUnder en strålende sol og Khaled Hosseinis Under en strålende solAndre bevægende romaner om kvindeundertrykkelse er fx Sara Omars barske fortælling Dødevaskeren og Khaled Hosseinis .