Bøger / skønlitteratur / roman

Femten hunde : en fabel


Beskrivelse


Olympens guder skænker 15 hunde menneskelig intelligens og sprog for at se, om det gør nogen forskel for dyrenes liv på jorden. Hvordan håndterer dyrene deres nye komplekse bevidsthed og helt nye følelser i omgangen med mennesker og artsfæller?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2019

af

af

Helle Winther Olsen

d. 24. juli 2019

Guderne Hermes og Apollon indgår et væddemål for at se, om dyr bliver lykkeligere, hvis de udstyres med menneskelig bevidsthed, sprog og følelser. 15 hunde på et dyreinternat får chancen. En allegorisk roman der byder på klog indsigt - ikke kun for hundeelskere.

De femten hunde slippes fri med evnen til at kommunikere og reflektere og udstyres med en menneskelig intelligens. Nogle af hundene udnytter straks friheden til et vildt og voldeligt hundeliv og fjerner sig fra de hunde, som vil udnytte de nye egenskaber i omgangen med mennesker og artsfæller. Spørgsmålet er hvordan hundene tackler begreber som lykke, glæde og poesi - lykkes det bare én af hundene at leve og dø lykkelig? Den canadiske forfatter har skrevet flere populære romaner med filosofisk indhold - denne er hans første i dansk oversættelse.

Den canadiske bestseller er velskrevet og kan læses som et filosofisk korrektiv til menneskelig adfærd, moral, etik, omgangsformer m.m. Den rækker blidt og enkelt ud mod både den reflekterende og den hundeelskende læser. Der fortælles med humor og lunt blik for menneskets forbløffende adfærd set gennem fugtige hundeøjne såvel som Olympens guddommelige og lidt drilske øjne. Man bliver lidt klogere under læsning, men skal kunne acceptere talende hunde.

Der går en lige linje tilbage til klassiske allegorier som Kammerat NapoleonKaninbjergetJonathan Livingston Havmåge, Kaninbjerget og Jonathan Livingston havmågeDer går en lige linje tilbage til klassiske allegorier som Kammerat Napoleon, og Jonathan Livingston havmågeDer går en lige linje tilbage til klassiske allegorier som Kammerat Napoleon, Kaninbjerget og Jonathan Livingston havmåge.