Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Fast tillid til fiktioner


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Hans Michelsen

2008

I bogen opstilles ti teser om teologi og fiktion, som herefter behandles af de ni forfattere fx i tolkninger af værker eller ved artikler om begreberne. Bogen henvender sig til interesserede litteratur- og Bibellæsere.

Bogen er et resultat af et flerårigt arbejdsfællesskab mellem de ni forfattere om temaet litteratur og teologi. Først kommenteres de ti teser, og dernæst beskrives forskellige fiktioner i skikkelse af Bibel og roman (fx Pontoppidans Det forjættede land), maleri (El Greco) og ikke mindst prædikener og salmer. Forfatterne er sognepræster, cand.theol.'er, ph.d.'er og er hver især meget vidende på deres områder.

Emnet er bl.a. behandlet i Northrop Frye Den store kode : bibelen & litteraturen, 1992.

Bogen opererer med skønlitterær fiktion og Bibelens fiktion. De ni forfattere vil drage de teologiske konsekvenser af, at Bibelen kan læses som litteratur. Derfor har de formuleret de ti teser, hvoraf den første meget vigtigt udtrykker, at det, man i filosofien har kaldt den sproglige vending, i det 20. århundrede har åbnet øjnene for fiktion som en teologisk central tænkeform. Bogen er meget interessant og måske ikke den letteste læsning, men de enkelte artikler kan give megen inspiration til diskussioner i fx menighedsråd og kirkelige kredse, ligesom det litterære aspekt ikke skal overses.


Kristeligt dagblad

d. 5. apr. 2008

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 5. apr. 2008


Præsteforeningens blad

Årg. 99, nr. 18 (2009)

af

af

Kristian Østergaard

Årg. 99, nr. 18 (2009)