Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Farligt forår


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Skolepigen Lene oplever i krigens sidste måneder en svær tid, da tyskerne beslaglægger den skole hun går på, og hendes far som modstandsmand må gå under jorden.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2000

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 7. sep. 2000

Foråret er det i 1945. 8-årige(?) Lene fra det absolut bedre københavnske borgerskab får krigen tæt på, da skolen overtages af tyskerne og faderen må gå under jorden. Hun har svært ved at fatte det hele, når nu en sabotørpistol, illegale blade og ukendte mænd på flugt pludselig er i huset. Det danske sindelag er der ikke tvivl om, men hvad nu, når moderen har forelsket sig i en af modstandsfolkene? Beretningen slutter lige efter krigen med, at far og mor af den årsag bliver skilt. Det er en fin lille historie, som der - positivt ment - er gået "Matador" i. Sproget er roligt, krigen ses fra børnehøjde, men er i øvrigt nedtonet, og siderne vrimler med små beskrivende detaljer fra hverdagen, ikke kun de kendte som Shellhuset, kaffeerstatning og gengas, men også det at lave glidebaner til afdansningsbal, påklædningsdukker, fløjlsgrød og at købe ugeblade, rullet og pakket ind i papir med snor om. Som sådan er bogen en guldgrube af viden om levevilkårene i byen under krigen, uden at det er gået ud over det episke. Bogen er meget velegnet til oplæsning i 0.-3. klasse, men kan også anvendes til selvlæsning i 4.-5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2000

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 7. sep. 2000

Mette Winges nye børneroman foregår ligesom hendes voksenbog fra 1993 Den femte vinter i krigens sidste måneder. Vi følger pigen Lenes dagligliv i et parcelhus i Københavns-området. Lenes dagligliv er nogenlunde som det plejer, men krigen får efterhånden større og større indflydelse på hendes tilværelse. Tyskerne tager den skole, hun går på, og hun må nu gå på naboskolen om eftermiddagen. Hendes far er modstandsmand og går under jorden, og hendes mor er - viser det sig - blevet forelsket i en anden modstandsmand. Bogen slutter med, at Lene flytter i rækkehus alene med sin far, mens broren kommer på kostskole, og moren flytter sammen med den anden mand. Historien er meget velskrevet med stor sans for de mange små detaljer fra hverdagslivet i det sidste krigsår. Vi får et godt og troværdigt billede af den lidt forsigtige Lene og af nogle af hende kammerater og et fint tidsbillede med godt erindrede glimt af tidens børneopdragelse og børneliv. Selvom der sker en del dramatiske begivenheder i handlingsforløbet, er det alligevel på en måde en lidt stille bog, som kan læses af børn (piger) i 10-12-årsalderen.


Berlingske tidende

d. 30. dec. 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 30. dec. 2000


Børn & bøger

Årg. 53, nr. 7 (2000)

af

af

Vibeke Lykke

Årg. 53, nr. 7 (2000)