Bøger / skønlitteratur

Fandens til krig : 1914-1919


Beskrivelse


Tegneserie. Med en unavngiven menig soldat som guide præsenteres læseren for en stribe af den 1. verdenskrigs umenneskelige rædsler: afrevne lemmer, lig i forrådnelse, giftgasangreb, eksekutionspelotoner m.m. Værket afsluttes med et omfattende efterskrift om 1. verdenskrig.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2014

af

af

Steffen Kronborg

d. 10. sep. 2014

Albummet henvender sig især til læsere med interesse for historie og/eller med interesse for de menneskelige grundvilkår.

Den 1. verdenskrigs rædsler er et gennemgående tema i Jacques Tardis produktion. Nu har tegneren sat sig for, i samarbejde med historikeren Jean-Pierre Verney, at levere den ultimative tegneserieversion af beretningen om Den Store Krig, og det har han gjort med en unavngiven menig soldat som guide gennem de gruopvækkende oplevelser i skyttegravene. Via en billedside med ganske få ruder pr. side opruller Tardi en lang række mareridtsbilleder fra krigens umenneskelige helvede: soldater med afrevne lemmer, lig i forrådnelse, giftgasangreb, eksekutionspelotoner, osv. Tardi udnytter mediets styrke fuldt ud gennem sine næsten ubærlige skildringer af scenerier, der ikke kan beskrives i ord. Farverne, der hurtigt forsvinder ud af fortællingen for at blive erstattet af en trøstesløs blågrå grundfarve, understøtter på fornem vis det stærkt antimilitaristiske budskab i fortællingen.

I Skyttegravskrigen, 1995 og Soldat Varlot, 2004 har Tardi tidligere beskæftiget sig med spørgsmålet om, hvad krigen gør ved de mennesker, der deltager i den.

Beskrivelserne af krigens meningsløshed lader næppe nogen læser uberørt, og det er albummets primære målsætning. Samtidig er Fandens til krig! et overbevisende kunstnerisk udsagn, der føjer sig smukt ind i Tardis øvrige produktion. Jean-Pierre Verney står for det omfattende efterskrift om den 1. verdenskrig.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 17. feb. 2016

af

af

Adam Steen Petersen

d. 17. feb. 2016


Jyllands-posten

d. 22. nov. 2014

af

af

Jakob Stegelmann

d. 22. nov. 2014


Berlingske tidende

d. 18. okt. 2014

af

af

Kristian Lindberg

d. 18. okt. 2014


Weekendavisen

d. 26. sep. 2014

af

af

Bo Bjørnvig

d. 26. sep. 2014


Information

d. 19. dec. 2014

af

af

Matthias Wivel

d. 19. dec. 2014