Bøger / faglitteratur til børn

Etik og dyr : behandler vi dyrene godt nok?


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om mennesker og dyr, husdyr, kæledyr og dyr til morskab og fornøjelse. I forbindelse med de enkelte afsnit er der casestories til diskussion af menneskers behandling af dyr.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 1998

af

af

Steen Agger (skole)

d. 26. nov. 1998

Forfatteren er dyrlæge. Bogen handler om, hvordan vi mennesker behandler vores dyr, hvad enten det er husdyr til produktion, kæledyr, dyr til opvisning og sport eller de vildtlevende dyr, som jægere nedlægger. Bogen tager udgangspunkt i dagens Danmark, men der trækkes paralleller til både tidligere tider og til andre verdensdele og kulturer. I forbindelse med de enkelte afsnit findes små casestories, der i undervisningssituationer vil kunne være udgangspunkt for drøftelser om dyrehold og etik. Bogen kommer omkring mange emner og giver gode og til tider barske oplysninger om den måde, vi behandler vores dyr på. Den forekommer mig dog lidt løst komponeret, og enkelte oplysninger er noget upræcise. Kan læses fra 8. klassetrin. Barbara James' Dyrevelfærd, der udkom for nylig, behandler omtrent samme emne. Den er ret kortfattet, men er mere systematisk opbygget.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 1998

af

af

Bo Knudsen

d. 26. nov. 1998

En udmærket bog om dyrevelfærd for store børn og unge. Bogen spekulerer på ingen måde i børns følelser, men lægger op til debat om hvordan vi behandler dyr i produktionen, hjemmet, naturen, zoologiske haver m.v. Fødevareproduktion fylder meget, dyreforsøg kun lidt. Teksten præsenterer modstridende holdninger, bl.a. gennem små opdigtede hverdagshistorier, og stiller spørgsmål direkte til læseren. Udgangspunktet er danske forhold og Danmark fremhæves som et foregangsland. Økonomi er den største hindring for yderligere forbedringer lokalt som globalt. Etikken er i centrum. Bogen gør meget mere ud af at diskutere menneskets forhold til dyr generelt, end af at beskrive og udpensle dyrs lidelser. Det går også igen i billedmaterialet. De relativt få fotos i s/h og farve viser ikke lidende dyr. Bogens indhold stemmer således godt overens med det pæne og indbydende og lidt traditionelle layout. Litt.listens seks titler er for voksne. Der er ordforklaring, men register mangler. Bogen er med til at udfylde et "hul" i bogbestanden, og det gør den fint sammen med en anden ny bog Dyrevelfærd (98/42) af Barbara James. Etik og dyr er på flest sider og er mest grundig på sine områder, men også den sværeste af de to. Til opgaveskrivning og selvlæsning fra ca. 13-14 år.