Bøger / faglitteratur / bibliografier

Et venskab mellem fjender : Hans Hedtoft og Georg Ferdinand Duckwitz i besættelsespolitikken 1943-45


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Historien om et usædvanligt venskab mellem den danske socialdemokrat Hans Hedtoft (1903-1955) og den tyske diplomat Georg Ferdinand Duckwitz (1904-1973). Deres fælles mål var at få den tyske besættelse af Danmark til at forløbe så fredeligt som muligt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 2019

af

af

Louise Urban Andersen

d. 12. feb. 2019

Historien om et usædvanligt venskab mellem socialdemokraten Hans Hedtoft og den tyske diplomat Duckwitz under besættelsen. Bogen kan læses af alle med interesse for Danmark under besættelsen.

Socialdemokraten Hans Hedtoft og den tyske diplomat i Danmark, Duckwitz, dannede i sidste halvdel af besættelsen et par, der på papiret burde se hinanden som fjender. Deres fælles mål var at få den tyske besættelse af Danmark til at forløbe så fredeligt som muligt. Forskellene mellem de to er tydelige, men på trods af forskellene er der så mange ligheder, at forholdet udviklede sig til et privat venskab, der bevaredes selv efter krigens ophør. Konkret resulterede venskabet mellem Hedtoft og Duckwitz i, at de danske jøder kom til Sverige inden starten af oktober 1943, og dermed blev jødernes liv skånet. Duckwitz levede livet farligt ved at advare det danske folk. Bogen skildrer samarbejdspolitikken og befolkningens oprør mod denne.

Af udseende en lille bog, men Kirchhoff skriver med elegance og har kildematerialet på plads. Bogen bidrager til et lille nyt stykke historie om besættelsestiden og kaster et kritisk blik på socialdemokratiets rolle i perioden.

Forholdet mellem Hedtoft og Duckwitz berøres i fx Hans Hedtoft men indeværende bog er langt mere grundig i beskrivelsen.