Gå til indholdEt rids af fortiden


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Et rids af Virginia Woolfs (1882-1941) erindringer, med udgangspunkt i først moderens og dernæst søsteren Stellas død. Hun beskriver bl.a. sit victorianske barndomshjem, opvæksten i Hyde Park Gate og familiens tætte forhold til det litterære miljø i London


Anmeldelser (6)


21. dec. 2015

En biografi med Virginia Woolfs erindringer. For litteraturelskere der vil kende kvinden, der var forud for sin tid.

Bogen giver et rids af forfatterens erindringer, med udgangspunkt i først moderens og dernæst søsteren Stellas død: "Dødens andet slag ramte mig; skælvende og med hinder for øjnene som jeg var, endnu med krøllede vinger, siddende der på kanten af min bristede puppe." Forfatteren beskriver sit victorianske barndomshjem, opvæksten i Hyde Park Gate, familiens tætte forhold til det litterære miljø i London og faderens selvbillede i en sen 1800-talsverden. Erindringerne beskrives med koncentrerede stemningsbilleder: " Så uden at standse op for at vælge min måde, sikker og vis på at den nok skal finde sig selv - eller at det ikke betyder noget hvis den ikke gør - begynder jeg: den første erindring." I efterskriftet skriver oversætteren om det oprindelige manuskript "Moments of Being".

Woolf giver indføring i en række scener, som meget hurtigt udskiftes til ny scene. En teknik som er typisk for forfatteren. Sindets drama beskrives detaljeret og sanserigt og som læser opnås en fornemmelse af selv at kunne se, høre og føle de beskrevne indtryk. De mange noter i bogen hjælper med at afkode det "woolfske" sprog.

En intens læseoplevelse på samme niveau får man med bogen Om mørke


. Forfatteren Josefine Klougart skriver også usædvanligt følsomt, og sammenlignes derfor ofte med WoolfEn intens læseoplevelse på samme niveau får man med bogen Om mørke. Forfatteren Josefine Klougart skriver også usædvanligt følsomt, og sammenlignes derfor ofte med Woolf.

Lektørudtalelse

Af

Hamide Kara

LitteraturNu [online]

Af

Henriette Klejs Engelberg

2016-03-16

Politiken

Af

Jes Stein Pedersen

d. 9. dec. 2016

Berlingske tidende

Af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 13. feb. 2016

Weekendavisen

Af

Linea Maja Ernst

d. 15. jan. 2016

Standart

Af

Ane Martine Lønneker

Årg. 30, nr. 1 (2016)


Informationer og udgaver

Bog

2017

Bog

2016

Ebog

2016