Bøger / faglitteratur

Et nyt gymnasium : ikke værested, men lærested


Beskrivelse


Forfatteren, der er lektor på Ørestads Gymnasium, giver et kritisk bud på gymnasieskolen, som den fungerer i dag. Vi har bevæget os væk fra den sorte skole, men mange forhold har bevirket, at eleverne lærer alt for lidt. Gymnasiet skal bringes på omgangshøjde med det samfund, som eleverne skal ud i.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2012

af

af

Jytte Bræmer

d. 4. sep. 2012

Til gymnasielærere, rektorer og folk, der arbejder med uddannelsesplanlægning og -udvikling.

Forfatteren er lektor på Ørestads Gymnasium. Han leverer i bogen en voldsom kritik af gymnasieskolen, som den fungerer i dag. Vi har bevæget os væk fra den sorte skole, men mange forhold har bevirket, at eleverne lærer alt for lidt. De faktorer, han i særlig grad forholder sig til er karakterskalaen, fraværsregistreringen, skolebygningen, elevens tilgang til læring og ikke mindst lærerens rolle. Han argumenterer for sine holdninger ud fra et indgående kendskab til praksis, og formår at komme med meget konkrete og tilsyneladende brugbare alternativer, fx studieløn som regulerende faktor. Jeg har for lidt kendskab til at afgøre, hvorvidt forfatteren har ret i sine kraftige anslag og meget pessimistiske holdning til gymnasiet, som det fungerer i dag, men det er en bog, der nødvendigvis må vække interesse i gymnasiekredse. Den er let tilgængelig sprogligt, og har et meget personligt præg uden at blive privat og enkeltsagsfikseret.

Danmarks Evalueringsinstitut udgav i 2011 et stort magasin på 52 sider om Gymnasiet efter reformen, men der findes ikke en lignende personlig holdning til nutidens gymnasieskole i bogform.

En personlig kritik af nutidens gymnasieskole fra en gymnasielærer, der samtidig kommer med konkrete bud til forandring.