Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Et dilemma


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

144 sider

Udgivet

2019

Ophav

J. -K. Huysmans(forfatter)

Annette David(oversætter)
Genre og formroman, samfundskritik
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Notaren Le Ponsart ønsker at smide sit barnebarns gravide kæreste på gaden, da hun beder om penge til sig selv og sit ufødte barn. Madame Champagne, en parisisk kvinde som hjælper kvinder i nød, tager kampen op mod Le Ponsart


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. apr. 2019

af

af

Sanne Mendel

d. 2. apr. 2019

En roman med skarpe hjørner og et alt andet end kedeligt persongalleri. Om notaren Le Ponsart, der ønsker at smide sit afdøde barnebarns gravide kæreste på gaden. For læsere af romaner med en skarp pen og læsere som holder af romaner der foregår i slutningen af 1800-tallet.

Forfatteren er relativt ukendt i Danmark. Senere i forfatterskabet får hans bøger mere religiøse undertoner, men i denne roman er det bourgeoisiets griskhed og manipulation, som er omdrejningspunktet. Le Ponsart agerer på vegne af sin svigersøn, monsieur Lambois, idet han fører en ordkrig, en brevveksling, med barnebarnets gravide kæreste. En ordkrig som får katastrofale følger. Le Ponsart og monsieur Lambois er et ondsindet makkerpar som tyr til nederdrægtige metoder for at slippe af med den unge kvinde, imens madame Champagne, en parisisk kvinde som hjælper andre kvinder i nød, tager kampen op mod Le Ponsart.

En interessant og tankevækkende roman fra en, i Danmark, forholdsvis ukendt fransk forfatter. Bogen er skrevet i sidste halvdel af det 19. århundrede - den er fra 1887 - og forfatteren bevæger sig indenfor den litterære udvikling der betegnes dekadencen. En spændende læseoplevelse.

Forlaget udgiver nicheromaner, og dette er da også den første danske oversættelse af bogen i ca. 100 år. Ønsker man at læse flere bøger fra denne periode, så kan flere bøger fra samme forlag anbefales. Det kan fx være bogen Rejsebureauet Thompson & Co af Jules VerneRejsebureauet Thompson & Co..


Politiken

d. 5. jun. 2019

af

af

Matthias Dressler-Bredsdorff

d. 5. jun. 2019


Kristeligt dagblad

d. 17. jul. 2019

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 17. jul. 2019Informationer og udgaver

2019

Bog

J. -K. Huysmans

Det Poetiske Bureau, 1. udgave

2019

Ebog

J. -K. Huysmans

Det Poetiske Bureau