Gå til indholdErkendelse : grundlag og gyldighed


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

208 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2008

genre/form

bibliografiOriginaludgave

2008


Beskrivelse


Om den menneskelige erkendelses udvikling fra oldtiden til i dag - med fokus på især naturvidenskabens opdagelser


Anmeldelser (4)


5. aug. 2008

Videnskabshistorie og teori på et højt fagligt niveau som fordrer et vist kendskab til grundlæggende filsofiske og videnskabelige termer.

Det er det lange historiske og teoretiske perspektiv i den videnskabelige erkendelses udvikling, filosoffen David Favrholdt har sat sig for at skildre i denne bog. Forfatteren bruger den rationelle, naturvidenskabelige erkendelse som paradigme for erkendelse overhovedet og afgrænser sig dermed også stærkt kritisk og polemisk i forhold til enhver form for religiøs erkendelse og til de strømninger inden for filsofien som forholder sig kritiske til den naturvidenskabelige erkendelse og dens metoder. Bogen rummer en række punktnedslag i den naturvidenskabelige tankes historie, fra stenaldermanden over græsk naturvidenskab, som rummer det tankemæssige spring fra "viden hvordan" til "viden hvorfor", til renæssancen og frem til relativitetsteorien og Niels Bohr. Denne fremstilling af den rationelle tanke som kilden til sikker viden bringer samtidig DF i stærk kritisk opposition til såvel den idealitiske tradition inden for filosofien som til kulturrelativismen, i form af fx socialkonstruktivismen.

DF er forfatter til et stort antal bøger og artikler om bl.a. erkendelsesteori og videnskabshistorie.

Fremstillingen af den rationelle erkendelses udvikling og naturvidenskabens historie kombinerer på et højt fagligt niveau videnskabshistorie og videnskabsteori, men afgrænser sig samtidig kritisk-polemisk i forhold til andre former for erkendelse, bl.a. humanvidenskaberne.

Lektørudtalelse

Af

Jens Hjøllund

Jyllands-posten

Af

Dennis Nørmark

d. 21. aug. 2008

Kvant

Af

Michael Cramer Andersen

Årg. 19, nr. 4 (2008)

Reflex

Af

Børge Diderichsen

Nr. 42 (2008)


Informationer og udgaver

Ebog

2014

Ebog

2010

Bog

2008