Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Erik Menveds barndom


Beskrivelse


Historisk fortælling fra 1200-tallets Danmark. Efter mordet i Finnerup Lade kæmper Peder Hessel og andre kongetro mod truslen fra oprøreren Marsk Stig for at sikre den unge Erik Menved tronen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

B.S.I.'s store roman om det danske rige under Erik Glipping til mordet på ham i Finnerup Lade og barnekongen Erik Menveds første år er her væsentligt forkortet, men stikprøvelæsning ioriginalens 500 sider synes at vise, at nærværende udgave har bevaret B.S.I.'s ånd. Der er stadig stærk nationalfølelse, spændende begivenheder udløst af intriger mod kongen, tapperhed og troskab,sort-hvid persontegning, og lidt kærlighed som krydderi. Sproget er nænsomt moderniseret, men stadig med et gammeldags præg. Mørke stregtegninger af Sigurd Olrik, der passer til indholdet. Jeg harimidlertid lidt svært ved at forestille mig, at bogen vil have appel til ret mange af nutidens unge med deres begrænsede historiske og litterære baggrundsviden. Læsbar fra ca. 13 år. For de størsteheltidsbørnebiblioteksafd.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Leif Frandsen (skole)

d. 18. dec. 2018

I disse tider, hvor den historiske roman har en opblomstring, genudgives nu denne klassiker (1828) i forkortet og genfortalt form. Sidst er den udgivet i 1966. Handlingen, som nok kendes af defleste, foregår omkring 1286, de urolige tider, hvor rivaliserende stormandsgrupper kæmpede om magten, og hvor Erik Glipping blev myrdet. Helten i bogen er drost Peder Hessel, som i trofasthed modfædrelandet og kongemagten (ikke kongen) er villig til at ofre alt endog sin kærlighed og sit liv. Lad fare al snak om romanens historiske ukorrekthed og personernes forenklede karakteristik ogblot konstatere, at bogen rummer en stemning og dramatik, som giver sin læser en oplevelse. Romantikkens syn på middelalderens gæve riddere og deres forhold til riget og kongemagten, kan man undede unge læsere at opleve. Sproget er en rimelig balance mellem et forståeligt nutidsdansk og den oprindelige sprogtone. Illustrationerne af S.O. stammer fra 1912-udgaven. Man må nok være realistiskog sige, at med sine232 s. bliver bogen ikke noget tilløbsstykke, men man bør overveje, om ikke den bør være tilgængelig på skolebiblioteket som eksempel fra en litterær periode. Selvlæses fra 7.kl.


Folkeskolen

årg 100, nr 1/2 (1983)

af

af

Per Birkebæk

årg 100, nr 1/2 (1983)


Børn & bøger

årg 36, nr 5 (1983)

af

af

Mads

årg 36, nr 5 (1983)


Kristeligt dagblad

d. 11. mar. 1967

af

af

Gunnar Rytgaard

d. 11. mar. 1967