Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Englestøv


Beskrivelse


En 24-årig mand, narkoman og pusher, tænker i fængselscellen på de begivenheder der førte til, at hans 16-årige kæreste døde af en overdosis heroin. Selv er han anklaget for at være skyld i pigens død. Efter fængselsopholdet fortsætter mandens sociale deroute.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 1996

af

af

Britta Liboriussen

d. 14. aug. 1996

Roman for unge fra ca. 14 år. I 1991 døde Lilian Hoffmanns datter af en overdosis heroin. I bogen Martina, 1992, beskriver Lilian Hoffmann datterens liv. Nu har hun skrevet en roman over datterens tragiske død. Romanens hovedperson er den unge mand, der gav datteren den dødbringende heroinindsprøjtning. I følge forordet er alle begivenheder og personer autentiske, men navnene på visse personer er dog ændret. Hovedpersonernes navne nævnes ikke. De omtales kun som han, pigen og moren. I sin celle tænker hovedpersonen, pusher og narkoman, over de begivenheder, der førte til hans kærestes død og hans fængsling anklaget for at være den skyldige. Pigen er 15 år og den unge mand 23, da de mødes. Deres bekendtskab varer i 3 korte måneder. Den unge mand bliver idømt 5 måneders fængsel for sin skyld i pigens død. I de følgende 4 år oplever manden en social deroute med narko, fængselsophold og udstødning af samfundet. Emnet er aktuelt, og bogens tragiske baggrund vækker til eftertanke. Alligevel virker bogen sært uengagerende, triviel og langtrukken. Forfatteren kan ikke skjule sin forståelige bitterhed, der bevirker, at skildringen bliver ret unuanceret og derfor uden nerve. På grund af emnet og sammenhængen med Martina skal bogen dog nok blive efterspurgt.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 1996

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 14. aug. 1996

Englestøv er en fortsættelse af Lilian Hoffmanns Martina, (93/07). 14/5 -1991 mistede forfatteren og hendes mand deres dejlige 16-årige datter. En overdosis heroin. To skud i halspulsåren givet af den mand, hun troede, hun skulle have en fremtid med. Hvor første del beskriver pigens liv fra fødslen til hendes død, får anden del en ny synsvinkel. Hvem var han egentlig denne 24-årige mand? Hvordan var hans opvækst, voksenliv og sociale position? Hvad så han, hvad tænkte han? L.H. prøver at krybe ind under huden på ham for at følge hans tanker og prøve at forstå. At se med hans øjne. Og det syn fortæller om: ringe opvækst, moderens mange mænd og en usynlig dreng, der tidligt valgte at klare sig selv i et betændt miljø. En dreng, der havde en drøm om en ganske almindelig fremtid. Bogen springer i tid og rum, skifter mellem fakta og fiktion, og den slutter grumt. Det er en stærk og til tider følelsesladet læseoplevelse, men også meget givende. Om et betændt miljø og om den hurtige totale nedtur. Velegnet til fælleslæsning fra 7. klasse. Temaer: narko, kriminalitet og ikke mindst menneskeskæbner.


Kristeligt dagblad

d. 14. sep. 1996

af

af

Claus Grymer

d. 14. sep. 1996