Bøger / faglitteratur

En romersk mønt og hvad deraf fulgte : rapkæftet version af økonomiens historie - fra et sydfynsk jernaldermarked til velfærdsstatens fald


Beskrivelse


Økonomiens historie i Danmark og Europa fra Romerrigets multikultur over middelalderen og den katolske kirkes enorme økonomiske gevinster af monopolet på frelsen, enevældens kongers "jeg-er-staten"-attitude og til nutidens nationalisme, demokrati og kapitalisme.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2020

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 11. feb. 2020

Historikeren Asser Amdisen formidler økonomiens historik på en forfriskende og provokerende anderledes forståelig måde i sin bog til dig som følger debatten om den politiske økonomi og velfærdsstatens fremtid.

"Målet er at fortælle økonomisk historie fra antikken og frem til i dag på en underholdende og folkelig måde". Sådan skriver forfatteren i forordet, hvor han også pointerer det demokratiske problem som opstår, når stadig færre af os "almindelige mennesker" forstår de økonomiske tal som embedsmænd, politikere og forskere præsenterer for os. Amdisen skriver bl.a. at forudsætningen for et demokrati er at, "vælgerne, borgerne, pøblen - det vil sige dig og mig - har bare en nogenlunde fornemmelse af, hvad der foregår." Bogen er i tre dele med overskrifterne: "Vejen til velfærdsstaten", "Velfærdsstatens storhed og fald" og "Vejen fra velfærdsstaten". Sidst i bogen er afsnittet "Morale", hvor forfatteren bl.a. spørger om "en velfærdsstat altid vil udvikle sig til en konkurrencestat, og om der overhovedet findes en vej som ikke fører til afgrunden." Asser Amdisen er cand.mag. i historie og har fx også skrevet Nu vi taler om demokrati.

Tankevækkende, fremragende og underholdende formidling af økonomiens historie, hvor ellers komplicerede begreber som fx børskrak og bobleøkonomi formidles så alle kan forstå det.

Amdisen er unik, men en anden bog er fx Kriser, krak og kaviar.