Bøger / skønlitteratur til børn / roman

En nat i april


Beskrivelse


Den 18-årige svenske gymnasiast Hannah gør sig mange tanker om livets store spørgsmål. Hun møder inden for en kort periode tre forskellige mænd, der kommer til at forandre hendes liv.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2001

af

af

Lene Nissen (skole)

d. 5. nov. 2001

Bogen begynder med slutningen. Vi møder 2 personer og får at vide, at den ene skal dø snart. Det pirrer nysgerrigheden til at læse videre. Historien skifter synsvinkel, går 1/2 år tilbage i tiden, og fortæller forhistorien. 18-årige Hannah går i gymnasiet i Malmø, hun er veganer, tænker meget over livet, holder sig for sig selv og bruger næsten al sin tid til at skrive digte. Et tilfældigt møde med en ældre mand på en café ændrer hendes tilværelse. Hun får andre nye bekendte, Elvin, usikker serbisk indvandrer, og Andreas, skinhead og gadegøgler. Samtidig begynder hun at føle sig overvåget og får ubehagelige opringninger om natten. Det påvirker hende meget, og hun er usikker på, hvem af de nye bekendte der chikanerer hende og hvorfor. Slutningen er ret speciel. Den ældre mand er forfatteren, altså Per Nilsson, han træder ind som person i historien. Han er betaget af Hannah og ændrer for hendes skyld handlingen, så historien får en lykkelig slutning. Det virker lidt fortænkt, men trods det, er bogen meget læseværdig. Sproget er ind imellem meget præget af Hannahs digte, det er utroligt fængslende. Lilian Brøgger har tegnet forsiden, der rammer bogens stemning godt. En bog for de ældste elever i folkeskolen.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2001

af

af

Vera Jensen

d. 5. nov. 2001

En seriøs og velskrevet ungdomsroman om den 18-årige svenske pige Hannah. Gymnasieeleven Hannah gør sig mange tanker omkring livet. Hun er et filosofisk og oprørsk gemyt, der tænker dybt over livets store spørgsmål. Bogen strejfer mange aktuelle debatpunkter som f.eks. sex, kærlighed, venskab, racisme og i det hele taget forholdet til andre mennesker. Historien berettes i jeg-form, og herved kommer læseren virkelig bag om personen Hannah. Hannah beretter om sig selv i et levende og ofte poetisk sprog. Hun skildrer forskellige perioder i sit liv, og bogen springer derfor en del i tid. Det er en intens og indlevet beretning om en usikker ung pige, men det er også en levende skildring af nogle mænd, der kommer til at spille en væsentlig rolle i hendes liv. Indholdsmæssigt og sprogligt er bogen ret kompleks, og den henvender sig derfor primært til modne læsere fra 15 år og opefter. Det dystre omslagsbillede signaler absolut problematiserende ungdomsbog.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 16 (2002)

af

af

Dorte Olsen

Årg. 119, nr. 16 (2002)