Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

En drøm om vinger - og andre historier : udvalgte historier fra Samvirke 1998-2001


Beskrivelse


En samling af fortællinger, der spænder fra Æsop til historier fortalt af nye eksperimenterende nordiske forfattere. Alle fortællinger er illustreret af fremragende danske illustratorer.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2002

af

af

Ulla Møller

d. 10. maj 2002

Denne samling, bestående af en række korte historier er en guldgrube af nye og gamle fortællinger. Bogen er baseret på Karin Sønsthagens udvalg af fortællinger, der blev bragt i Samvirke i perioden 1998-2001. Dankslærerforeningens udgivelse er nok primært til undervisning, men børnebibliotekerne må ikke snyde lånere fra 8 år for en fornem læseoplevelse, der spænder fra en fabel af Æsop til en historie af en ung dansk forfatter som Jesper Wung-Sung. Samlingen består fortrinsvis af historier skrevet af nye eksperimenterende nordiske forfattere. Herudover findes et tankevækkende digt af Klaus Rifbjerg og Aage Hermanns næsten surrealistisk digt Ansjosen, 1918. Den ældre litteratur, et eventyr af brødrene Grimm, et finurligt folkeeventyr i Søren Christensens bearbejdelse og H.C. Andersens eventyr Springfyrene, får andre perspektiver, når de indgår en ny og nutidig kontekst. Fælles for alle fortællinger er, at de er fabulerende og fantasifulde, og at de giver læseren noget at tænke over og undre sig over. Formen er kort, hver historie fylder et dobbeltopslag, de er er alle illustreret af tidens bedste danske illustratorer, og tekst og billede udgør en flot helhed. Kun et minus. Der mangler information om forfattere og illustratorer.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2002

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 10. maj 2002

Kari Sønsthagen, der også redigerer Samlæs for børn i Samvirke har i denne bog samlet 20 af de historier, der har været bragt i Samvirke fra 1998 til 2001. Hver historie udgør et dobbeltopslag, hvor den tilhørende illustration i de fleste tilfælde dækker begge sider med teksten anbragt i baggrundsfarven. Det er en blanding af nye og gamle historier med bl.a. Æsop, Brdr. Grimm og H. C. Andersen, som repræsentanter for de gamle og bl.a. Peter Mouritzen, Lene Fauerby og Klaus Rifbjerg som repræsentanter for de nye. Blandt illustratorerne kan nævnes Lilian Brøgger, Rasmus Bregnhøi og Ib Spang Olsen. Det er en meget flot bog, som er anvendelig både som højtlæsningsbog og som billedlæsningsbog. Som højtlæsningsbog kan den anvendes fra indskolingen til mellemtrinnet. Flere af historierne kan også danne baggrund for en klassesnak om de emner, der berøres i dem. Som billedlæsningsbog for de yngste elever kan de flotte farveillustrationer også være med til at sætte fantasien i gang og give anledning til selv at fortælle historier/eventyr med et andet indhold. Bogen bogen vil, på grund af den anvendte lille typografi, først være egnet til selvlæsning fra ca. medio 3. kl.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 42 (2002)

af

af

Helge Christiansen

Årg. 119, nr. 42 (2002)