Gå til indhold



Bøger / faglitteratur / bibliografi

En bog om helvede og folkekirken


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

190 sider

Udgivet

2011

Ophav
Genre og formbibliografi
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Om helvede som begreb, verdensbillede, fortælling og apokalytisk genre med inddragelse af græske filosoffer, bibelske forfattere, oldkirkelige teologer, samt Dante, Luther og H.C. Andersen. Hertil en diskussion af folkekirkens forhold til forestillingen om helvede


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. maj. 2011

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 26. maj. 2011

Da det er en kulturhistorisk fremstilling, vil bogen interessere andre end dem, der ser Helvede i et religiøst perspektiv. Også historisk og litteraturhistorisk interesserede vil finde spændende vinkler i bogen.

En lokalitet eller en mental tilstand? Forestillingerne om Helvede har præget vestlig (og andre kulturers) tankegang siden oldtiden. Det er J.H.s pointe, at Helvede som fortabelsens sted ikke er så nøje beskrevet i Bibelens testamenter. Til gengæld påviser han, hvordan billederne af Hades, som det bl.a. er beskrevet i Odysseen og hos Platon, danner forlæg for den senere kristendoms billede af Helvede. Det middelalderens Helvede, som vi kender fra Dante, skyldes især Augustin. Dantes Helvede og dets kredse med tilhørende historiske personer gennemgås i et kapitel for sig. Herefter følger Martin Luthers udlægning og forestillinger om Helvede. Også H.C. Andersens billeder af samme, som det kommer til udtryk i en række eventyr, er emnet for et kapitel. Endelig undersøges, hvad "Kristi nedfart til dødsriget" indebærer. Litt.henv. efter hvert kapitel.

Et populært emne, især set fra en religiøs synsvinkel. I 2007 kom tre bøger, hvor Helvede er med: McLarens Det sidste ord - og endnu et, Brisson Bjerre og Schmidt Lorenzens På tærsklen til : ti essays om menneskets møde med døden og endelig Tønderings Helvede - og en kærlig Gud. I modsætning hertil har J.H.'s bog en bredere kulturhistorisk fundering.

Spændende bog, der kommer vidt omkring, og kan bruges bredt.


Dansk tidsskrift for teologi og kirke

Årg. 40, nr. 1 (2013)

af

af

Jørgen Sejergaard

Årg. 40, nr. 1 (2013)


Politiken

d. 18. jun. 2011

af

af

Lars Sandbeck

d. 18. jun. 2011


Præsteforeningens blad

Årg. 102, nr. 48 (2012)

af

af

Red.

Årg. 102, nr. 48 (2012)



Informationer og udgaver

2011

Bog

Jacob Holm (f. 1969-03-26)

Unitas, 1. udgave