Bøger / faglitteratur til børn / erindringer

En anden vej


Beskrivelse


Lena og Calle, med en fortid som henholdsvis narkoman og nynazist, beretter om hvordan de, i protest mod voksenverdenen, var godt på vej til at ødelægge deres liv, men fik gjort op med fortiden og fandt en anden vej.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2001

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 4. okt. 2001

Ungdomsbog om nogle af livets alvorlige problemer. Forfatteren har haft samtaler med Lena og Calle, som er bogens hovedpersoner. Samtalerne er blevet omskrevet til en historie, hvor man får et skarpt indblik i deres liv. Første halvdel af bogen fortæller Lenas historie, om det at være stofmisbruger, om at komme fra et hjem med en alkoholiker og voldelig far og om at komme så langt ud, at der næsten ingen vej er tilbage! Den sidste halvdel af bogen fortæller om Calle der lever et beskyttet liv, som brat stopper, da moren og faren bliver skilt og en stedfar flytter ind. Han er voldelig, aggressiv og racistisk. Calle mister alt det trygge og kan mærke afsmitningen fra stedfaren. Han begynder at komme i det nynazistiske miljø, og er pludselig dybt involveret i kriminelle og racistiske ting. Begge historier giver et fint indblik i de to verdener, men det er som om, at der mangler lidt følelse. Det hele er meget forfærdeligt, men jeg synes ikke at forfatteren formår at komme helt ind under huden på hverken personerne eller os læsere. Men alligevel en god bog til unge fra 12-13 år. Forfatteren er kendt fra bl.a. Pigen som ikke brød sig om at slås 1998.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2001

af

af

Thomas Sloth (skole)

d. 4. okt. 2001

I to interviews skildrer svenske Siv Widerberg to unges menneskelige deroute og hvordan de formår at vende nedturen. Fælles for de to - Lena og Carl - er at de kommer fra hjem med alkoholproblemer, er omsorgssvigtede, og har lavt selvværd. Lena vender problemerne indad - og bliver stofmisbruger, Carl vender dem udad - og bliver aktiv nynazist. Heldigvis gør forskellige omstændigheder i deres liv at de vælger at handle og bryde med deres (selv)destruktive miljøer. Bogen fortæller hvorfor det går skævt, men også at man selv har ansvaret for sit liv og kan vælge at ændre det - selvom man er langt ude. Efter hver persons historie følger der nogle korte afsnit om hvordan det gik dem videre frem, faktasider om emnet samt en lille ordliste. Bogen er skrevet i et letlæseligt og flydende sprog og egner sig fra 7. klasse og op. Den er oplagt til arbejde med subkulturer eller til dem som elsker at læse om samfundets randgrupper. Vi har en del bøger på biblioteket som matcher Lenas historie, men vi mangler litteratur om hvad der rører sig inde i hovederne på de marcherende vrede unge mænd, som Carl. Forsiden med unge ansigter, piller, og hagekors giver en god beskrivelse af bogens indhold og skal nok lokke læsere til.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 48 (2001)

af

af

Annette Westrup

Årg. 118, nr. 48 (2001)



Informationer og udgaver