Bøger / skønlitteratur / roman

En anden tid


Beskrivelse


Fagforeningsbossen Big Dan - Daniel Huggins - er død. Hans søn genoplever efter begravelsen faderens liv fra fattig minearbejder i 1920'ernes og 1930'ernes USA til vellidt og respekteret fagforeningsleder.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birthe Thornæs

d. 18. dec. 2018

»Big Dan«, formand for CALL-konføderationen af fagforen, i USA - er død, og hans ældste søn, 37, blir formand efter ham. Den yngste på 17 har hadet sin far og synes at fagbevægelse ogkapitalisme er et fedt: pengemagt. Ført af farens ånd (med hvem han taler) tar han gennem de egne, hvor faren har levet, genoplever hans liv og ender med at forstå og elske ham. Kapitlerne vekslermellem »Nu« og »En anden tid« bogen igennem. De sidste er de længste og bedste, især barndom, ungdom og starten af fagbevægelsen med mord, vold og korruption i kølvandet. Havde Robbins blot holdtsig til det havde det været en god spændingsbog. Men de indskudte forklaringer overfor nutidens slappe, hashrygende ungdom, der intet forstår, havde man i deres spiritistiske art hellere undværet.Big Dans udvikling nedefra til magtens top er skildret godt, men at han skulle kunne bevare godhed, hæderlighed, samt ros fra den republikanske præsident - det er et postulat. Bogen er fra 79, ogvirker som et politisk skubhenimod den amerikanske drøm og »de idealer der gjorde Amerika stort«. Overvejelser ved evt. anskaffelse må gå på, om man kan have blot en enkelt bog af forfatteren, sei øvrigt bedømmelse af Nådeløse verden, 73.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Rydal

d. 18. dec. 2018

Udkom som bogklubbog i 1981 og igen i foråret 1992. Den amerikanske arbejderbevægelses fødsel og historie gennem 1920 - 30eme udgør baggrund og kulisser med autentiske personer på scenen(f.eks. Hoffa, Lansky) og med beskrivelse af strejker, strejkebrydere, kampe mellem arbejdere og politi osv. Hovedpersonen er Daniel Huggins, der begynder som fattig kulminearbejder og ender somstor fagforeningsleder; historien indrammes afkorte kapitler om hans yngste søn, som efter faderens død søger i hans spor for endelig at forlige sig med ham. HRs helt er en virkelig mand, fuldtfærdig fra starten - her er ikke tale om nogen menneskelig udvikling; kvinder skildres som væsener skabt til at tilbede og betjene manden, mens han rækker ud efter whiskyglasset - alt beskrevet iet meget direkte sprog. Den hårdtslående bog handler om karriere, magt og penge, en kulørt trivi af samme tilsnit som f.eks. Jeffrey Archers romaner, men grovere i tonen, og altså ikke noget forpæne ældre damer, der søgerlidt underholdning. Lille tæt sats.


Berlingske tidende

d. 13. nov. 1980

af

af

Michael Blædel

d. 13. nov. 1980