Bøger / faglitteratur til børn / interviews

En åben dør mod verden


Beskrivelse


Bogen tegner et billede af Sandholmlejren, og spørgsmål i asyldebatten besvares af forskellige personer der kender asylprocessen indefra.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 1996

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 14. nov. 1996

Siden udlændingeloven trådte i kraft i 1983 har ca. 60.000 haft deres gang i Sandholmlejren - Danmarks vigtigste og mest omtalte asylcenter. Hvorfor er de her? Er det rigtige flygtninge? Hvad er det for ting og forhold, man i årevis har fortiet i flygtningedabatten? Bogen rummer kun et hjørne af Sandholmlejren, men man er på mange måder klogere efter endt læsning. Forstår bedre, at f.eks. Citra-sagen ikke var helt så enkel. At der arbejdes på mange planer, også udenfor lejren. Det er medarbejdere, nuværende eller tidligere, som i årevis har haft deres arbejde i lejren, som fortæller samt asylansøgere. Om en lejr med 750 personer fra 65 forskellige nationaliteter. Om kummunikationsproblemer, vold, tyverier, racisme og bekvemmelighedsflygtninge. Om en sammenhæng mellem asylpolitikken og det stigende fremmedhad. Og meget, meget mere. Også det positive. Det er en ganske fremragende bog, der appellerer til debat og stillingtagen. Velegnet til folkeskolens ældste klasser. Det er de unge der, der skal tage stilling til Danmarks fremtidige åbenhed/lukkethed.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 1996

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 14. nov. 1996

Debatbog om asylsøgeres tilværelse i Danmark. Den giver et godt indblik i livet i Sandholmlejren. Derudover fremkommer bogen med usædvanligt nuancerede og velfunderede synspunkter på asylproblematikken. Det er ikke bogens ærinde at give et helhedsbillede af sit emne. Med sin specielle indfaldsvinkel er den et kvalificeret bidrag til debatten og et glimrende supplement til den øvrige litteratur om emnet. Den journalistiske stil med brug af interviews gør bogen forholdsvis let at læse, fra ca.15 år. Tidligere og nuværende ansatte og beboere kommer skiftevis til orde. Der er tale om asylsøgere fra Peru, Kina, Iran og Sri Lanka, både mænd og kvinder, og dermed er der sikret bredde i asylsøgernes oplevelse af tilværelsen i lejren. De mest tankevækkende og markante synspunkter kommer fra de ansatte. Det drejer sig om folk med kendskab til andre kulturer, men med forskellig baggrund. De fleste er danskere: to universitetsuddannede centermedarbejdere, en afdelingsleder med militær baggrund, en sygeplejerske og en praktisk medhjælper. Dertil kommer en enkelt køkkenmedhjælper med kurdisk baggrund. Forsynet med sort-hvide tegninger og fotos af lejren og dens beboere.


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 14/15 (1997)

af

af

Annette Westrup

Årg. 114, nr. 14/15 (1997)



Informationer og udgaver