Bøger / faglitteratur

Egypten på vej mod demokrati : arbejdsmarkedets betydning for Det Arabiske Forår


Beskrivelse


Tekster om den faglige kamp, der lagde grunden for den egyptiske revolution i 2011, og de økonomiske, politiske og sociale udfordringer, som landet og dets nye fagbevægelse nu er stillet over for.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. mar. 2012

Henvender sig til læsere, som interesserer sig for den globale politiske scene, hvor demokrati-bevægelsen i Mellemøsten som her i Egypten er et hot emne. Til større opgaver fra og med gymnasieniveau.

Antologi redigeret af Helle Schøler Kjær fra Ulandssekretariatet LO/FTF. Antologien har forord og indledende afsnit af Henrik Als, Mads Bugge Madsen, Harald Børsting (LO) og Bente Sorgenfrey (FTF), og af udviklingsminister Christian Friis Bach. Fotos er af Tine Harden og Flemming Weiss Andersen. Bogens fokus er "den egyptiske arbejders kamp for grundlæggende rettigheder..." Bogens bidrag er skrevet af forskellige danske og udenlandske journalister. Bl.a. skriver Lasse Ellegaard under overskriften "Generalernes glade jul" om egyptiske militærs støtte betinget i egne kapitalinteresser. Wafaa Osama, der arbejder for Ulandssekretariatet i Kairo, skriver sammen med journalist Helen Hajjaj om et aktuelt arbejdsmarked præget af ulighed, underbetaling og børnearbejde. De fortæller historisk om den første strejke for 3163 år siden i oldtidens Egypten, hvor man bl.a. arbejder på "Kongernes Dal".

Sammenlignelig er antologien Det arabiske forår, den marxistiske samling Den arabiske revolution, og fx Egyptens tilstand : årsagen til revolutionen af Alaa Al Aswany.

Umiddelbart relativt få læsere, og det især på de større biblioteker, men til opgavebrug fra og med gymnasieniveau er antologien bredere anvendelig.