Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Egon og ræveungen


Beskrivelse


Billedbog. Den gråskæggede Egon bor alene i et træhus i en svensk skov. En dag får han besøg af ræveungen Kalle, som vender op og ned på hans tilværelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 1996

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 1. okt. 1996

Egon og ræveungen er en meget charmerende billedbog for de små. I skolen henvender den sig primært til børnehaveklasse- og 1. klasse elever. Man skal nu ikke tale fejl af billedbogens ret nuttede fremtoning. Bag de fine akvareller, der skildrer den nisseagtige Egon og hans buttede ræveunge i alskens svenske ødegårdsmiljøer, gemmer der sig en ganske alvorlig historie om at knytte sig til andre, om at ville eje hinanden, om ensomhed og om at kunne give slip og sige farvel. Som i de fleste gode oplæsningsbøger, rummer denne historie også stof til eftertanke hos den voksne oplæser. Egon er en gammel mand, der bor alene i skoven. En dag finder han en forladt ræveunge, som han tager til sig. Han knytter sig tættere og tættere til ræven, men ræven vokser sig stor og får behov for at komme ud og erobre verden. Det bryder Egon sig ikke spor om, og han prøver med alle midler, at forhindre ræven i at følge sine instinkter. Men bare rolig - historien ender godt. De lette og lidt naivistiske akvareller støtter og underbygger rammehistorien fint, og medvirker til at gøre også den alvorlige side af historien acceptabel for små mennesker.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 1996

af

af

Merete Dael

d. 1. okt. 1996

Dette er en ægte historie om den dybe og kærlige relation, der kan opstå mellem et menneske og et dyr - og som desværre også rummer et gran af magt og undertrykkelse i sig. Egon er en ældre, lidt ensom svensk eneboer. Han lader en tilløbende ræveunge, Kalle, flytte ind i sit hus. Efterhånden får Kalle lov til at sove i Egons seng, spise med ved bordet og være kæledyr i Egons hus. Kun hønsehuset, bliver ræven nægtet adgang til. Alligevel fornægter rævens natur sig ikke. Han begynder at løbe på strejf i skoven - noget Egon ikke bryder sig om. Der skal stor overvindelse til at slippe den fri. Det sarte og absurde fællesskab mellem de to er skildret med megen varme og humor. Ræveungen får pirket til nogle slumrende følelser i den gråskæggede gubbe, som er voksen nok til ikke at give efter for at få dækket sine egoistiske behov. De glade illustrationer med motiver fra de svenske skove får børn fra 3 år til at sluge den forholdvis omfattende, men let tilgængelige tekst med øjne og ører på stilke. Vi kender stregen fra bla. Ellens bold og De små matroser. Den fine overensstemmelse mellem tekst og illustrationer giver bogen en særlig kraftfuld udstråling.