Bøger / skønlitteratur / roman

Dyndkongens datter : en børnehistorie


Beskrivelse


Gennem beretningen om en enlig mors liv i en skånsk provinsby fra 1920'erne til 1950'erne skildres fattigdom, skam og fornedrelse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. dec. 2018

Af den svenske forf. er bl.a. tidligere oversat romanerne: Svig og En berettelse fra kysten. Dette gribende 'eventyr' har visse tekstlige paralleller til det klassiske H.C. Andersen-eventyr af samme navn, men er uden dettes livsbekræftende religiøsitet. I fortællingens ramme, som er 1920'ernes til 1950'ernes Skåne, skildres realistisk de sociale vilkår for mennesker i den yderste armod - de der lever i dyndet. En kvinde, hendes datter og dattersøn er hovedpersonerne, og deres sølle, lidelsesfulde liv med fattigdom, livsangst, fornedrelse, uønskede børn etc. beskrives med en egen grusom skønhed. De ydre rammer for bogen (tid, sted) er dog underordnede forfatterens evigtgyldige, religiøse anklage: hvordan kan Gud tillade det onde? hvilken bestemmelse har disse levende døde? En spinkel forløsning anes ved bogens slutning.-Et sjældent smukt sprog i en 'renset' stil gør bogen til en nydelse - en pinefuld nydelse, fordi den er dyster og pessimistisk med til tider voldsomme billeder,der ikke er for sarte sjæle. Men egentlig også en meget svensk bog, der følger tæt op bag både for- og nutidige svenske skildrere af social og åndelig armod. - For de mange læsere af nordisk (svensk) litteratur.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 18. dec. 2018

Af den svenske forf. er bl.a. tidligere oversat romanerne: Svig og En berettelse fra kysten. Dette gribende 'eventyr' har visse tekstlige paralleller til det klassiske H.C. Andersen-eventyr afsammen navn, men er uden dettes livsbekræftende religiøsitet. I fortællingens ramme, som er 1920'ernes til 1950'ernes Skåne, skildres realistisk de sociale vilkår for mennesker i den yderste armod- de der lever i dyndet. En kvinde, hendes datter og dattersøn er hovedpersonerne, og deres sølle, lidelsesfulde liv med fattigdom, livsangst, fornedrelse, uønskede børn etc. beskrives med en egengrusom skønhed. De ydre rammer for bogen (tid, sted) er dog underordnede forfatterens evigtgyldige, religiøse anklage: hvordan kan Gud tillade det onde? hvilken bestemmelse har disse levende døde?En spinkel forløsning anes ved bogens slutning. - Et sjældent smukt sprog i en 'renset' stil gør bogen til en nydelse - en pinefuld nydelse, fordi den er dyster og pessimistisk med til tidervoldsomme billeder, derikke er for sarte sjæle. Men egentlig også en meget svensk bog, der følger tæt op bag både for- og nutidige svenske skildrere af social og åndelig armod. - For de mangelæsere af nordisk (svensk) litteratur.


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 4, nr. 5 (1990)

af

af

Kirsten Beedholm

Årg. 4, nr. 5 (1990)


Kristeligt dagblad

d. 17. nov. 1990

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 17. nov. 1990


Jyllands-posten

d. 4. sep. 1990

af

af

Grethe Rostbøll

d. 4. sep. 1990


Information

d. 4. sep. 1990

af

af

Pil Dahlerup

d. 4. sep. 1990



Informationer og udgaver