Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Drømmen om Palæstina : et problem for hele verden


Beskrivelse


Palæstinas historie fra ca. 1200, over korsfarertiden og frem til perioden under Det Osmanniske Rige. Tiden efter 1900 under det britiske styre, perioden omkring staten Israels dannelse, de efterfølgende krige og det voksende palæstinensiske problem. PLO flygtningelejrene, Camp David-aftalen, Intifadaen og håbet om en endelig fredsaftale.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bodil Kappel Schmidt

d. 18. dec. 2018

Med udgangspunkt i fredsaftalen i efteråret 1993 mellem Israel og PLO gennemgår BL, journalist og forfatter til flere bøger i denne serie, bl.a. FN som fredsskaber (93/20), baggrunden forpalæstinensernes nuværende situation. Med rødder helt tilbage til den bibelske forhistorie gøres der rede for den historiske udvikling op til FN's beslutning i 1947 om at dele Palæstina i enisraelsk og en palæstinensisk stat og de mange krige og overgreb på palæstinenserne i årene efter. Der gøres en del ud af FN's hidtidige og kommende rolle i Israel / Palæstina og de mange problemerhos krigens parter for skabelsen af en varig fred. Problemerne med vandforsyning ogjord til at brødføde den voksende befolkning berøres, men gennemgås mere grundigt i Nauntofte: Israel og debesatte områder (1989). De to bøger overlapper hinanden en del mht. den historiske gennemgang, men hvor BL mest beskæftiger sig med palæstinensernes forhold, behandler Nauntofte i højere grad beggefolks situation. Nauntoftes boger mere overskuelig, men har naturligvis ikke de sidste års begivenheder med. Drømmen om Palæstina er illustreret med s/h fotos og kort og afsluttes med tidstavle ogstikordsregister. Fra ca. 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den israelsk-palæstinensiske konflikt har det særkende, at den er næsten umulig at forholde sig objektiv til. Dertil står parterne alt for stejlt overfor hinanden i spørgsmålet om, hvem derhar ret til landområdet Palæstina. Det afspejler sig også i litteraturen om konflikten, hvor forfatternes synsvinkel for det meste er enten israelsk eller palæstinensisk. Denne bog lægger ikkeskjul på, at hovedsynsvinklen er palæstinensisk, men også med forståelse for israelernes problemer. Områdets historie er grundigt beskrevet fra dengang, da jøder, kristne og muslimer levede i detfælles land, Palæstina - korsfarernes forsøg på at kristne landet - tiden under Det Osmanniske Rige - den britiske mandattid 1917-48 - oprettelsen af staten Israel og de krige, det medførte - PLOog Arafat - Camp David-aftalen - Intifadaen - til det historiske håndtryk mellem Rabin og Arafat i 1993. FN's hjælpeprogrammer beskrives, og der gøres rede for FN's ansvar for den politiskeudvikling hen imod fred iområdet. Bogen er velskrevet og har mange menneskelige aspekter i beskrivelsen af især de palæstinensere, der lever som flygtninge i lejre eller langt fra deres hjemland.Oplagt til undervisning i historie og samtid, samt selvstudium i 8.-10. kl.


Geografisk orientering

Årg. 24, nr. 3 (1994)

af

af

Helge Dreyer

Årg. 24, nr. 3 (1994)


Tidens skole

1994, nr. 10

af

af

Karsten S. Møller

1994, nr. 10