Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drømme og tanker : Cecilie taler ud med sin computer


Beskrivelse


Fagbog i romanform for unge om drømmes og tankers natur. Cecilie på 16 følger et kursus om emnet på sin superavancerede computer, men lever ellers et helt almindeligt liv med familie, skolegang, veninder og job efter skoletid.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2000

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 2. nov. 2000

I forordet til denne bog om drømme og tanker siger forfatteren, der er læge og neurolog og adfærdspsykolog: "Drømme er en verden for sig. Hver nat hopper vi ud af dagligdagens verden og ind i drømmenes. I denne verden rejser man uden at købe billetter. Til gengæld bestemmer man ikke selv, hvor rejsen går hen." Men hvad er drømme? På samme måde som Jostein Gaarder i sin bog Sofies verden forsøger at gøre filosofien og filosofiens historie tilgængelig for almindelige mennesker og specielt henvender sig til de unge ved at lade hovedpersonen være en 15-årig pige, således også her med psykologien og emnet drømme. Hovedpersonen er den 16-årige gymnasieelev Cecilie, som er medlem af en diskussionslysten, intellektuel kernefamilie, der bor på landet, hvor moderen driver en stor gård, og faderen er civilingeniør. Computerprogrammet ONEIROS, der taler som et menneske er Cecilies vigtigste samtalepartner. Med ham diskuterer og vurderer hun forskellige drømmeteorier. I andre kapitler møder vi Cecilie i dialog med forskellige i dagligdagssituationer. De mange dialoger gør bogen let både at læse og at forstå, men det er interessen for emnet - ikke handlingen, der skal fastholde læseren. Målgruppen er især unge, men i øvrigt alle, der undrer sig over, hvad drømme er.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2000

af

af

Martin Hjelmborg

d. 2. nov. 2000

Bogen er en fagbog i skønlitterær form efter et lignende koncept som Sofies verden om filosofiens historie og Theos rejse, 1999, om verdens religioner. Forfatteren er professor i neurofysiologi (har tidligere skrevet Hjernevindinger, 1990) og beskriver i romanform den nyeste viden indenfor neurofysiologi og psykologi man har om bogens emne, med særlig vægt på drømme. Desuden drømmetydningens historie fra de gamle sumerer (2.400 f.Kr.) til de nyeste forskningresultater om drømme, foruden andre folkeslags/kulturers syn på emnet. Fagbogsromaner er ofte en vanskelig opgave at få til at lykkes, især er det svært at få romanafsnittet til at fungere. Det er lykkedes nogenlunde i bogen her. Beskrivelsen af Cecilie, hendes familie og omgangskreds virker rimeligt overbevisende, og de faglige diskussioner hun har med sit avancerede computerprogram giver en letforståelig og letfordøjelig indsigt i emnet. Men som ungdomsroman betragtet er bogen for tam og den viden, som fagkundskaben endnu i år 2000 har om emnet, er stadig væk for beskeden til at kunne give nogle fagligt overraskende pointer, der kan få en 14-18-årig drømme-interesseret til at fare op af stolen. Forord, litt.liste (mest eng.), noter, register.


Psykolog nyt

Årg. 55, nr. 13 (2001)

af

af

Irene Christiansen

Årg. 55, nr. 13 (2001)