Bøger / faglitteratur til børn

Drama på isen


Beskrivelse


I årene 1906-1908 drager en ekspedition anført af Mylius-Erichsen til Grønland for at kortlægge Nordøstkysten. Ikke alle vender hjem i live.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 1998

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 2. juli 1998

Dette er den første bog for børn om Mylius-Erichsens Danmark-ekspedition 1906-1908. Genremæssigt ligger den på grænsen mellem en causerende fagbog og en skønlitterær bog med fagligt indhold. Beretningen fortælles af Ivar Ivarsen - deltager på den efterfølgende Alabama-ekspedition - med flashback og den alvidende fortællers kommentarer undervejs. Den er meget loyal overfor de historiske kendsgerninger, og efter en lidt træg indledning bliver historien om den barske ekspedition også spændende læsning. Såvel miljø - som personbeskrivelser giver et godt indtryk af de strabadser, der gennemlevedes, og hvad der drev disse mænd mod deres skæbne. De lidt grove kultegninger rammer fint historiens nerve. Bogen er skrevet i et let læseligt dansk og sat med åben, læsevenlig sats. Bogen vil fint kunne indgå i et emnesæt om opdagelsesrejsende på mellemtrinnet og vil kunne selvlæses (især af drenge) fra 5. klasse. Forfatteren fik sin debut med Tom og pigerne (82/08) og har skrevet let læste bøger for både børn og unge udover mange dramastykker til undervisningen.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 1998

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 2. juli 1998

Bogen fortæller i en blanding af facts og fiktion om Danmark-ekspeditionen ledet af Mylius-Erichsen, der i årene 1906-1908 arbejdede på at kortlægge Nordøstgrønlands kyst. Bogen vil ikke appellere særligt meget til læsere af historiske børneromaner, dertil er den for lidt litterær og med for nødtørftige personbeskrivelser. Den kan læses af børn fra ca. 11 år med speciel interesse for emnet, fordi den indeholder en hel del eksakt viden. Forfatteren bruger sin viden fra den eksisterende litteratur om ekspeditionen og beskriver i mange detaljer ekspeditionens forløb og alle de mange vanskeligheder og farer, deltagerne oplever. På forskellige kort kan læseren følge ekspeditionen, og sort-hvide tegninger bidrager til bogens atmosfære. Selve historien er lagt ind i en ramme, hvor en ung sømand, deltager i den efterfølgende Alabama ekspedition, fortæller lidt om forhistorien og om baggrunden for den næste ekspedition. Det faktuelle præg understreges yderligere af de mange uddrag fra dagbogsoptegnelser i teksten, den korte biografi over Mylius-Erichsen og listen over ekspeditionsdeltagerne.


Folkeskolen

Årg. 116, nr. 6 (1999)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 116, nr. 6 (1999)


Kristeligt dagblad

d. 15. aug. 1998

af

af

Karen Nørregaard

d. 15. aug. 1998


Berlingske tidende

d. 29. dec. 1998

af

af

Janni Andreassen

d. 29. dec. 1998