Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dragens kys


Beskrivelse


Fantasy. Fantastisk fortælling om Iljana, der som 14-årig udses til at erobre landets trone tilbage til sin slægt. Hun indser, at magt fører til vold og undertrykkelse - og hun møder kærligheden.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 19. dec. 2018

I 1987 fik J.O. kulturministeriets børnebogspris for romanen Fjeren og rosen. Ny stor roman i den fantastiske genre, denne gang for store børn/unge. Selve historien kan lyde bekendt: en pige indvies til voksenlivet og pålægges den store opgave at generobre magten i landet - som sidste led i en gammel slægt med særlige evner - og hun møder den ene farlige udfordring efter den anden i fjendtlige omgivelser. Mere markant er bogens kvindesynsvinkel; pigens slægt er et stærkt matriarkat, og samtidig er hun længe forklædt som dreng og får en rå og voldelig mandsverden at forholde sig til. Det ender ikke forudsigeligt, for hun har lært meget om magt og undertrykkelse undervejs, og sammen med to andre unge søger hun mod en fremtid, hvor de selv kan styre deres liv, og hvor kærligheden er noget væsentligt. Omkring dem er der mange godt tegnede personer og masser af action, afvekslende med rolige og mere sansede passager; ind imellem opdager pigen sexualiteten, indirekte i enpige-og-hest-historie og ganske direkte i teenage-sex, der nærmest må kaldes lækker, modsat de voksne mænds voldssex. Med nutidigt sprog med balance mellem spænding, magi, kærlighed og refleksioner om magt er det en flot historie, omkring en heltinde, hvis tanker og drømme især store piger kan genkende. - Omslagsill. rummer fantasy, drama og sexualitet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Skønt fordrevet fra byen af bjergkongen opdrages Iljana som arvtager til Halvmånetronen, med forpligtelse til at vinde tronen tilbage. Opgaven synes umulig, da lljanas mor dør, og hun tvingestil byen som stalddreng. Her oplever hun, forklædt som dreng, et ekstremt voldeligt og kvindeundertrykkende samfund. Et tilfælde bringer hende i kontakt med kongesønnen, Leon, hvis fortrolige hunbliver. lljanas diffuse situation og følelser for Leon kompliceres, da oprørere vil bruge Iljana som tronfølger og paradefigur ved et kup. Nok kan hun genvinde tronen, men for hvem, til hvad og medhvilke omkostninger? Det er et kompliceret drama, der udspiller sig i bogen, med store følelser og ord, men fortalt enkelt og ligetil, i et overskueligt middelalderunivers med enkeltefantasyelementer. Forfatteren tager sig god tid til at komme omkring de mange personer, bygge de dramatiske situationer op, at give det opdigtede univers liv. Det lykkes suverænt godt, ikke mindsti problematiseringen af dentraditionelle fantasykonflikt, kampen mellem det gode og det onde. Dragens kys er et storladent epos, en medrivende fortælling om nødvendigheden af harmoni, balance, isig selv og i forholdet til andre. Et sammenfaldende motiv med debut'en, Eventyret om fjeren og rosen (Mallings, 1988). Motiv, kompleksitet og et par saftigt erotiske scener indikerer 8.-10. kl.


Information

d. 25. jan. 1994

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 25. jan. 1994


Det fri aktuelt

d. 1. dec. 1993

af

af

Steffen Larsen

d. 1. dec. 1993


BUM

Årg. 11, nr. 4 (1993)

af

af

Peder Johansen

Årg. 11, nr. 4 (1993)