Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dødningedukken


Beskrivelse


Da en forfatter besøger en skoleklasse for at fortælle eleverne, hvordan man skriver gysere, sidder der en død pige i klassen. Men forfatteren er den eneste, der kan se hende.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 2019

af

af

Stine Veisegaard

d. 8. jan. 2019

Her får du en vaskeægte spøgelseshistorie. En forfatter er på besøg på en skole, hvor han skal lære en klasse at skrive gysere. Men i klassen sidder en død pige, som kun forfatteren kan se. Fra 9 år.

Genudgivelse af Peter Mouritzens gyserklassiker Dødningedukken fra 1993. Den handler om en forfatter, der besøger en klasse for at fortælle om, hvordan man skriver gysere. Men han ser en død pige i klassen med en dødningedukke. Da han er den eneste, der kan se pigen, kommer det til en række akavede situationer. På vej hjem i sin bil, er den døde pige taget med ham. Pigen er omkommet i en busulykke og ønsker, at forfatteren hjælper hende til live igen. Men først må han gå tilbage i tiden, kæmpe mod ånder og selve døden.

Bogen er og bliver en gyserklassiker. Det er 26 år siden bogen udkom, men den holder stadig. Peter Mouritzens evne til at omfavne gyset, historien og miljøet, samtidig med at han får diskuteret forfatterrollen, er mesterligt udført. Bogen vil appellere til både drenge og piger og egner sig til fritidslæsning og til som fælleslæsning i klassen.

Histories adskiller sig ikke fra den tidligere udgave DødningedukkenKongefløjtenLille rød. Men bogen har fået ny forside og nye illustrationer af Rasmus Svarre, kendt fra fx Kongefløjten og Lille rødHistories adskiller sig ikke fra den tidligere udgave Dødningedukken. Men bogen har fået ny forside og nye illustrationer af Rasmus Svarre, kendt fra fx og Lille rødHistories adskiller sig ikke fra den tidligere udgave Dødningedukken. Men bogen har fået ny forside og nye illustrationer af Rasmus Svarre, kendt fra fx Kongefløjten og .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Efter en af sidste års bedste fantastiske romaner-Basilisken - er Peter Mouritzen tilbage i sin velkendte genre: gys og uhygge, der tager udgangspunkt i en genkendelig virkelighed. »Der sadendød pige i klassen...«. Sådan starter Dødningedukken, hvoren forfatter er på besøg som gæstelærer hos en 6.-7. klasse i Skagen. Da det kun er forfatteren, der kan se den døde pige, afvikles besøgetunder stadigt voksende kaotiske og frustrerende vilkår, og bedre bliver det ikke, da hun optræder som blind passager i bilen på hjemturen, der også byder på et møde med tre monstre ogDødningemanden på en øde kirkegård. Peter Mouritzen er tydeligvis inspireret af sine formodentlig hyppige oplevelser som gæstelærer, men har også andet og mere på hjerte end blot at fortælle en godspøgelseshistorie. Et moralsk aspekt udgøres af den livstrætte og verdensfjerne forfatters møde med den døde piges tro på ham, og den næsten Stephen King'ske diskussion af forfatterrollen.Altsammen integreret i enappellerende, velfortalt og stramt disponeret fortælling, der konstant underholder og fastholder, lige til den overraskende afslutning. Kan læses og anvendes i lighed medandre bøger af Peter Mouritzen fra ca. 5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

På forsiden af denne lille veldrejede gyser ses i Jørn Møbius' rene, professionelle streg en primitiv, grinende stofdukke, der leder tankerne hen på voodoo, og bagsideteksten lyder i al sinenkelthed: Der sad en død pige i klassen... Denne indbydende indpakning rummer en vaskeægte spøgelseshistorie om en gæstelærer, der arbejder med en klasse, som skal digte gyserhistorier. Han bliverved med at se en pige, der øjensynligt ikke er der, og som er blevet dræbt ved en ulykke dagen før. På hjemvejen finder han pigen i sin bil og overtales til at hjælpe hende med at snyde døden. Deter en ganske klassisk spøgelseshistorie i en moderne ramme. Læreren må efter tur overvinde sine 3 værste mareridt for endelig at gøre sig fortjent til at kæmpe mod døden, der besejres af troen ogkærligheden. Det er en stramt komponeret historie, der fastholder uhyggen og spændingen fra første til sidste side. Med sit veludbyggede miljø og sit klassiske tilsnit vil dette blive en af detitler indenforgyser-genren, der vil blive stående også efter den nuværende opblomstring er ovre. Som mange af PMs romaner for'børn vil denne utvivlsomt også trække et stort publikum blandt de9-12-årige.


litteratursiden.dk

d. 7. juni 2019

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 7. juni 2019

Bogen udkom oprindeligt i 1993, og uhyggen driver fortsat ned af siderne i Peter Mouritzens spøgelsesklassiker. Der sad en død pige i klassen .Sådan starter ’Dødningedukken’, som er en virkelig uhygge...


Jyllands-posten

d. 30. nov. 1993

af

af

Peter Mouritzen

d. 30. nov. 1993


Det fri aktuelt

d. 18. aug. 1993

af

af

Steffen Larsen

d. 18. aug. 1993


Politiken

d. 29. aug. 1993

af

af

Søren Vinterberg

d. 29. aug. 1993


Information

d. 13. sep. 1993

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 13. sep. 1993