Bøger / faglitteratur / undervisningsmaterialer

Din dansker : nye sider af dansk kultur


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Med udgangspunkt i ting, der typisk undrer udefrakommende i mødet med danskerne, belyses forskellige sider af danskernes normer, værdier og idealer i forhold til bl.a. nationalfølelse, individualisme, social lighed, børneopdragelse, kønsroller og fællesskaber.

Indhold

Indholdsfortegnelse: Hvem er dansk - hvad er dansk? (Danmark og danskerne ; Nationsbygning ; Et land, et folk, et sprog og en kultur ; Danmark, mit fædreland ; I Danmark er jeg født ; Nationalisme ; Er man nødt til at vælge? ; Natasjas Danmark ; I Danmark er jeg født ; Hvordan bliver man dansker? ; Hvornår er man dansk? ; Kan man vælge at være dansker? ; Hvad er dansk? ; Det udanske er det, jeg ikke kan lide! ; De og du og hr. og fru ; Hav en god dag! ; Når det udanske bliver dansk ; Det handler ikke om at vinde ; Spørgsmål til gruppediskussion) ; Sådan er danskerne (Danskerne nyder deres frihed - men accepterer statens kontrol ; Det er vigtigt at være lige ; Danske chefer viser ikker, ata de er chefer ; Kronprins Frede og Helle fra Ishøj ; Husk lige toiletbørsten ; Det er godt at være ens! ; Det skrumpende rige ; To slags forskellighed ; Vil danskerne blivwe ved med at være ens? ; Dansk middelmådighed ; Er danskerne beskedne? ; Janteloven ; Det simple, men gode liv ; Langt højere bjerge ; Bedre end de klogeste ; Hvad gør man, når man hygger? ; Hygge og ; Verdens lykkeligste folk ; Spørgsmål til gruppediskussion) ; Taber mænd og vinder kvinder? (Danske kvinder ere stærke! ; Forholdet mellem kvinder og mænd forandrer sig ; Ja tak til familie, nej tak til en mand ; Min mand skal være min kæreste - ikke far til mit barn ; Hoteller med etager kun for kvinder ; Mandens og kvindens traditionelle rolle i familien ; Det var en lørdag aften ; "Kvindens plads er i hjemmet" ; Den traditionelle manderolle ; Kvinderne går hjemmefra - og på arbejde! ; Kvinders dobbeltarbejde ; Kvindekampen: P-piller, fri abort og ligeløn ; Hvad med mændene? ; Tidens kvinder ; Den tilpassede mand ; Hård mand/blød mand ; Den nye, danske mand ; Blomster og vold ; Ting, som alle mænd skal kunne ; Spørgsmål til gruppediskussion) ; Børneliv og voksentid (Danskerne elsker deres børn ; At være eller ikke være sammen ; Mere end kun mor ; Lille Mathias sover for sig selv! ; På restaurant - med barnevognen udenfor ; Voksentid ; Selvtændige børn - for samfundets skyld ; Hold afstand, tak! ; Curling-forældre ; Børn skal ses, ikke høres! ; Spørge Jørgen ; Man må ikke slå sine børn ; Bestemmer danske børn for meget? ; Danskerne stoler på deres børn ; Hr. Skægs sang om spørgsmål ; Forhandlingsbørn og forhandlingsforældre ; Dialog i stedet for forbud ; Det er svært at sige nej, når alt kan diskuteres ; Far og mor eller ven og veninde? ; Spørgsmål til gruppediskussion) ; Jagten på det perfekte liv (Engang bestemte danskerne ikke over deres eget liv ; Nutidens danskere er fri og bestemmer selv ; Drømmen om et lykkeligt liv ; Danskere vil lave sig selv om ; Find mig på Facebook! ; Ingen er perfekt ; Kegle ; Er brød ikke bare noget, man spiser? ; Fællesskaber kommer og går ; Familien forsvinder ikke ; Gamle og nye fællesskabet ; Frivilligt arbejde ; Fremtidens dansker ; Spørgsmål til gruppediskussion)


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 3. maj 2013

Henvender sig især til voksne udlændinge, der allerede har læsefærdighedsniveau, som svarer til "minimum danskuddannelse 3". I praksis vil jeg formidle bogen til voksne udlændinge, der læser dansk. En god bog at læse for de som arbejder med integration.

Forfatteren (f.1963) er ph.d. i kinesisk og master i fremmedsprogspædagogik. Han skriver her en veloplagt introduktion til dansk kultur beregnet til voksne udlændinge. Bogen er i 5 overskuelige pædagogisk veludbyggede kapitler. Overskrifterne er "Hvem er dansk - hvad er dansk?", "Sådan er danskerne", "Taber mænd og vinder kvinder?", "Børneliv og voksentid" og "Jagten på det perfekte liv". Mange vigtige og interessante aspekter af danskheden bliver behandlet. Her er fx den velkendte påstand "Verdens lykkeligste folk", der ofte fremdrages af statistikkens talmagi. Et bilag med et lykkeindeks med Danmark i front sammen med et andet bilag, hvor Danmark også scorer højt på forbruget af lykkepiller, er oplæg til en gruppediskussion. Bogens pædagogiske velfungerende metode til læserens videre arbejde med bogens indhold, er netop spørgsmål til gruppediskussion efter hvert afsnit. Der er yderligere opgaver på sitet www.dindansker.dk.

En aktuel opdateret tilgængelig ikke politiserende bog om danskheden er netop savnet på hylden. Fra en udlændings synsvinkel fx Danskerne : portræt af et bemærkelsesværdigt folk af Triloki Nath Sharma.

Meget anvendelig bog om dansk kultur til udlændinge. Lånere på alle biblioteker.