Bøger / faglitteratur

Det ukontrollerbare


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Menneskets mest betydningsfulde erfaring opstår i mødet med det, der ikke kan kontrolleres. Samtidig er der i den moderne verden fokus på at kontrollere mere og mere af tilværelsen, hvilket ifølge forfatteren betyder, at det moderne menneske mister sansen for det vigtige i livet.

Indhold

Verden som aggressionspunkt ; Fire dimensioner af kontrollerbarhed ; Den paradokse bagside : verdens gådefulde tilbagetrækning ; Verden som resonanspunkt ; Fem teser om tingenes kontrollerbarhed og om erfaringen af det ukontrollerbare ; At kontrollere eller at lade noget ske? Grundkonflikter omkring seks milepæle i et livsforløb ; Kontrollerbarhed som institutionel nødvendighed : grundkonfliktens strukturelle dimension ; Begæret, der ikke kan kontrolleres, og begæret efter det, der ikke kan kontrolleres ; Det ukontrollerbares tilbagevenden som monster


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2020

af

af

Inger Nygaard Kaad

d. 28. apr. 2020

Filosofisk og sociologisk bog om at menneskets mest betydningsfulde erfaringer opstår, når vi møder ting, der ikke kan kontrolleres. I og med moderniteten kontinuerligt stræber efter mere og mere kontrol, opstår et skisma. For voksne med filosofisk indsigt og interesse.

Den tyske sociologiprofessor, Hartmut Rosa, beskriver, at de helt store øjeblikke i livet som snevejr, forelskelse, stærke kunstneriske oplevelser, fodboldkampe m.m. alle er karakteriseret ved, at der er et element af noget ukontrollerbart over dem. Samtidig er der i vores moderne verden et enormt fokus på at kontrollere mere og mere af tilværelsen. Efter at have beskrevet teoretiske tanker om "Det ukontrollerbare" gennemgår forfatteren livet fra fødsel til død med fokus på alle de ting, det moderne liv forsøger at kontrollere.

Bogen har mange interessante pointer og giver stof til eftertanke for det moderne menneske. Bogen får læseren til at reflektere og stille spørgsmål til egen livsførelse. Hvis man skal have det fulde udbytte af bogen, skal man kende til flere sociologer og filosoffers tanker. Indimellem er bogen vanskelig tilgængelig i sin skrivestil.

Humanisme og kristendom i europæisk tradition vil være god som baggrundsviden.


Berlingske tidende

d. 8. juni 2020

af

af

Rune Selsing (f. 1982)

d. 8. juni 2020


Kristeligt dagblad

d. 30. maj 2020

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 30. maj 2020


Information

d. 20. juni 2020

af

af

Michael Agerbo Mørch

d. 20. juni 2020


Præsten

Årg. 110, nr. 32 (2020)

af

af

Michael Rønne Rasmussen

Årg. 110, nr. 32 (2020)


Religion

2020, nr. 4

af

af

Ole Bjørn Petersen (f. 1953)

2020, nr. 4