Gå til indholdDet udelelige : Niels Bohrs aktualitet i fysik, mystik og politik


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

480 sider: ill.

Udgivet

2022

Originaludgave

1985


Beskrivelse


Tor Nørretranders redegør for den danske fysiker Niels Bohrs (1885-1962) aktualitet i dag. Guf for dig som gerne dykker ned i videnskabens verden


Anmeldelser (20)


18. dec. 2018

Dette er en bog om NB's aktualitet, ikke en biografi. Den falder i tre hovedafsnit: Fysik, Mystik, Politik. 1. del gennemgår atomfysikkens begyndelse, udviklingen af det kvantemekaniskeverdensbillede og NB's rolle heri. Ikke alle fysikere, heriblandt Einstein, delte NB's anskuelser, og debatterne med disse spiller en hovedrolle i dette afsnit. Det kan læses som en up-to-dateredegørelse for den teoretiske fysiks historie, nuværende stade og problemstillinger. Mystik fortæller om de erkendelsesteoretiske og begrebslige vanskeligheder, der er opstået ved, med basis ikvantemekanikken at forsøge at skabe et nyt samlende (holistisk) verdensbillede. Den klassiske fysiks delelige verden kontra den nye udelelige. NB forstod intuitivt disse nye erkendelsesvilkår.Sidste del behandler NB's indsats i atomvåbenspørgsmålet, som ifølge TN med urette er overset i dagens debat. Det er fyldigere behandlet i Wilhelm Christmas-Møller: Niels Bohr og atomvåbnet,Vindrose 1985. Bogen er velskrevet ogveldisponeret, men det er stof, hvor tungen skal holdes lige i munden under læsningen, og den kan ikke læses og forstås af den forudsætningsløse låner, derblot skal bruge en introduktion. Meget stort noteapparat, omfattende litt.henv. og forslag til suppl. læsning. Anskaffelsens bredde må bero på en vurdering af lånerkredsen.

Lektørudtalelse

Af

Steen Ebbesen

29. jul. 2022

Tor Nørretranders redegør for den danske fysiker Niels Bohrs (1885-1962) aktualitet i dag. Guf for dig som gerne dykker ned i videnskabens verden.

Nørretranders følger tre spor, fysik, mystik og politik. Bogen er i 5 dele. Første del "Fysik" har overskrifter som "Udeleligt på græsk", "Tankens eksperiment" og "Det forenede univers". Anden del "Mystik" har overskrifter som "Et maleri med ord", "Kvanteholisterne" og "Videnskabens nye former". Tredje del retter fokus på Bohrs aktualitet i politik med overskrifter som "Kapløb", "Åben verden" og "Atomer for fred". Fjerde del "De udelelige" har overskrifterne "De blandede børn" og "Efterord 2022: Næste generation". Her fortælles bl.a., at NATO opretter et stort internationalt center for kvanteteknologi under Niels Bohr Instituttet. Femte del er litteraturliste og anbefalet videre læsning. Tor Nørretranders er videnskabsjournalist og har senest fx skrevet Karma Corona


Nørretranders følger tre spor, fysik, mystik og politik. Bogen er i 5 dele. Første del "Fysik" har overskrifter som "Udeleligt på græsk", "Tankens eksperiment" og "Det forenede univers". Anden del "Mystik" har overskrifter som "Et maleri med ord", "Kvanteholisterne" og "Videnskabens nye former". Tredje del retter fokus på Bohrs aktualitet i politik med overskrifter som "Kapløb", "Åben verden" og "Atomer for fred". Fjerde del "De udelelige" har overskrifterne "De blandede børn" og "Efterord 2022: Næste generation". Her fortælles bl.a., at NATO opretter et stort internationalt center for kvanteteknologi under Niels Bohr Instituttet. Femte del er litteraturliste og anbefalet videre læsning. Tor Nørretranders er videnskabsjournalist og har senest fx skrevet Karma Corona.

Nørretranders formidler svært tankegods, så det bliver både nærværende og til at forstå, hvis man vel at mærke vrider sin hjerne godt og grundigt. Jeg vil ikke påstå, at jeg nu forstår kvantemekanikken eller relativitetsteorierne til fulde, men jeg forstår Bohrs unikke rolle i fysikkens historik bedre.

Denne 3. udgave er revideret og kraftigt udvidet i forhold til de tidligere: Det udelelige


Det udelelige


Lyset fra Bohr


Harmoni og enhed


og . Om Bohrs rolle er der fx også Lyset fra Bohr, og en biografi er fx Harmoni og enhedDenne 3. udgave er revideret og kraftigt udvidet i forhold til de tidligere: og . Om Bohrs rolle er der fx også Lyset fra Bohr, og en biografi er fx Harmoni og enhedDenne 3. udgave er revideret og kraftigt udvidet i forhold til de tidligere: Det udelelige og Det udelelige. Om Bohrs rolle er der fx også , og en biografi er fx Harmoni og enhedDenne 3. udgave er revideret og kraftigt udvidet i forhold til de tidligere: Det udelelige og Det udelelige. Om Bohrs rolle er der fx også Lyset fra Bohr, og en biografi er fx Denne 3. udgave er revideret og kraftigt udvidet i forhold til de tidligere: Det udelelige og Det udelelige. Om Bohrs rolle er der fx også Lyset fra Bohr, og en biografi er fx Harmoni og enhed.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Berlingske tidende

Af

Peter Nedergaard

d. 2. jul. 2022

Kristeligt dagblad

Af

David Favrholdt

1985-10-23

Præsteforeningens blad

Af

Nils Holger Petersen

årg 75, nr 51/52 (1985)

Gamma

Af

Hans Henrik Thodberg

1985, nr 62

Aktuelt

Af

Anne Bech-Danielsen

1985-09-27

Information

Af

Jørgen Steen Nielsen

1985-10-04

Vestkysten

Af

Sven B. Nielsen

1985-11-01

Flensborg avis

Af

Flemming Everfelt

1985-10-12

Gymnasieskolen

Af

Jens Bjørneboe

årg 68, nr 22 (1985)

Litteratur

Af

Peder Voetmann Christiansen

1985/86

Naturens verden

Af

Helge Kastrup Olsen

1985, nr 11/12

Jyllands-posten

Af

Flemming Chr. Nielsen

1985-09-27

Land & folk

Af

Bjørn Grøn

1985-12-31

Politiken

Af

Joachim Israel

1985-09-28

Slagmark

Af

Kurt Jensen

nr 9 (1987)

Weekendavisen

Af

Bo Bjørnvig

1985-10-11

Ingeniøren

Af

Sanne Wittrup

årg 11, nr 50, sektion 2

Kvant

Af

Jens Olaf Pepke Pedersen

Årg. 33, nr. 3 (2022)


Informationer og udgaver

Ebog

2023

Ebog

2019

Bog

2022

Bog

1995

Bog

1994

Bog

1985

Lydbog (net)

2018