Bøger / faglitteratur

Det spaltede selv : et eksistentielt studie i tilregnelighed og galskab


Beskrivelse


En eksistentielt-fænomenologisk beskrivelse af nogle former for sindslidelser og udviklingen heraf samt en redegørelse for de personlige og teoretiske forudsætninger for at forstå den skizoide eller skizofrene oplevelse.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2001

af

af

Birgitte Bornæs

d. 10. aug. 2001

Den skotske psykiater Robert D. Laing (1927-89) skabte i slutningen af 60erne og i 70erne en stor, næsten folkelig international debat om psykiatrien med sine bøger, og han er nu en af de centrale skikkelser i nyere psykiatri. Det spaltede selv (orig. 1957, da. 1970) om at insistere på at forstå i stedet for at distancere sig i effektive beskrivelser af psykiske lidelser - at "gøre sindslidelse og udviklingen af sindslidelse forståelig" - er formentlig en af hans vigtigste bøger. Da tiden nu har vist, at Laings bog om skizofreni både er blevet en klassiker, og at der også er fornyet interesse for Laings udfordrende synspunkter i dagens psykofarmaka-dominerede psykiatridebat, har forlaget valgt at udgive bogen i en helt ny oversættelse ved Finn Abrahamowitz. Han mestrer jo sprogets kunst, både som skønlitterær forfatter og som vidende forfatter til adskillige bøger om psykiatri og psykologi - emner han også har anmeldt i Information i en menneskealder. Litt.henv. er også revideret og der er tilføjet et register. Der er ingen tvivl om, at bogen forbliver et must og interessen vil givet samle sig om den nye oversættelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Marja-Liisa Heise

d. 19. dec. 2018

I de seneste år har udbredelsen af Laings værker og tanker været medvirkende til en debat om behandlingen af psykiske lidelser. Det er bl. a. en udbredt opfattelse, at skizofreni er arvelig - og så går man ikke dybere i undersøgelsen af årsag og virkning. Psykiateren Laing redegør i denne bog for sine tanker desangående: mange ydre faktorer kan være medvirkende til, at sygdommen kommer til udbrud (f. ex. en familiestruktur, hvor vedkommende ikke får tryghed eller udfoldelsesmuligheder). Fra familiestrukturen går Laing videre til samfundet, hvor den sociale, politiske og økonomiske struktur kan være den egentlige fremkalder. Om Laing eller andre har ret, er jeg naturligvis ikke kompetent til at udtale mig om; men hans værker er væsentlige og mange andre forskeres værker bygger på eller vurderer hans tanker. Bogen bør findes på alle velassorterede heltidsbiblioteker.


Politiken

d. 1. sep. 2001

af

af

Carsten René Jørgensen

d. 1. sep. 2001


Social kritik

Årg. 13, nr. 76 (2001)

af

af

Pernille Jensen

Årg. 13, nr. 76 (2001)


Jyllands-posten

d. 17. nov. 1970

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 17. nov. 1970


Kristeligt dagblad

d. 17. maj 1971

af

af

Sigfrid Dohn

d. 17. maj 1971


Politiken

d. 20. mar. 1971

af

af

Erik Brandrup

d. 20. mar. 1971