Bøger / faglitteratur

Det evige liv


Beskrivelse


Forfatteren og filosoffens diskussioner om sandhedsbegrebet, forskellen på godtroenhed og tro, sjælens udogmatiske veje, ortodoks fanatismes politiske betydning og den religiøse dannelses betydning i de verdslige demokratier.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2008

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 26. sep. 2008

Bogen er for mennesker, der i lighed med Savater selv undrer sig over, hvordan oplyste mennesker i det 21. århundrede kan være i stand til at have en tro på noget ud over det, vi kan sanse med vore 5 sanser. Desuden kan den også interessere mennesker, der rent faktisk tror, navnlig dem, der i forvejen kender til hans alsidige forfatterskab fra han første gang udkom på dansk i 1993.

Fernando Savater er filosofiprofessor i Spanien, og vi kender ham i de danske biblioteker som en efterspurgt forfatter til filosofiske bøger. I disse år tager han livtag med religionen dels i De ti bud i det 21. århundrede, som netop er udkommet og i nærværende titel, hvor han erklærer sig som ikke-troende og diskuterer i sin sædvanlige veloplagte stil, hvordan højt begavede mennesker i oplyst tidsalder kan være erklærede troende. Videre stor undren over, at religionen kan komme på dagsordenen på verdenspolitisk plan med terrorisme i Allahs navn, optrapningen af konflikten i mellemøsten mellem to monoteistiske religioner, international krise pga. karrikaturtegninger i danske aviser mv.

Savater er egentlig mest sammenlignelig med sig selv, idet han i modsætning til andre filosoffer, skriver i et forståeligt, mundret sprog. Fx i Mod til at vælge, 2005, men bedst kendt fra Tanker fra en kannibal, seneste udgave 2003.

Veloplagt, letflydende filosofisk bud på religionens status i moderne samfund i en respektfuld tone overfor de troende af en erklæret agnostiker. For enhver som tror og ikke tror.


Weekendavisen

d. 28. nov. 2008

af

af

Lars Christiansen

d. 28. nov. 2008