Film / fiktion / drama

Der var engang en krig


Beskrivelse


For 15-årige Tim er den tyske besættelse fjern. Han tænker mere på kammeraterne, skolen og ikke mindst hans storesøsters 22-årige veninde Lis, som han forelsker sig i og på afstand drømmer om.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2012

af

af

Frans Rasmussen

d. 15. okt. 2012

Et præcist hverdagsbillede fra besættelsestidens Danmark set gennem en pubertetsdrengs øjne, og som derved er mere end historie, men også eviggyldigt. Fra 13 år.

1944. Danmark er besat af tyskerne, men for den 15-årige Tim er krigen både fjern og uvirkelig, men også baggrund for eventyr og dagdrømme. Han er mest optaget af kammeraterne, skolen og især storesøsterens veninde, den 22-årige Lis. Han iagttager hende, når hun er med til ungdomsfester, gør hvad han kan for at være i hendes nærhed, og i en drømmesekvens beundrer Lis hans heltegerninger i kampen mod tyskerne. Hans forelskelse går aldrig op for Lis, for hvem han er et barn. Det er en både poetisk og præcis erindringsfilm, der med krigen som baggrund sanseliggør pubertetens følelsesregister.

Filmen er det absolutte højdepunkt i det samarbejde, der fandt sted fra 1962 til 1968 mellem Palle Kjærulff-Schmidt og Klaus Rifbjerg og udgjorde 6 film, især i starten inspireret af den franske ny bølge, bl. a. Godard og Truffaut. Med deres episodiske fortælleform og hverdagsrealisme var de epokegørende blandt datidens danske film.

Det er en film, der holder, et mesterværk der bør få en renæssance også til nutidens unge. Den giver et fint tidsbillede fra besættelsestiden, men har sin afgørende styrke i, at den gennem en række småepisoder fra Tims hverdag med psykologisk præcision kommer ind under huden på den svære pubertet, drømmene, seksualiteten, den umulige kærlighed, forholdet til skolen, kammeraterne og forældrene.