Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den sortes hemmelighed


Beskrivelse


På et jernværk i Sverige i 1600-tallet arbejder de vallonske tvillinger Jean og Marie. Det er hårdt, og pigerne har ikke mange rettigheder. Og værst af alt, så må vallonere og svenskere ikke gifte sig med hinanden.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2001

af

af

Bo Knudsen

d. 11. okt. 2001

Selvstændig fortsættelse af Flugten til jernets land (00/36). Her slap vi de vallonske tvillinger Jean og Marie 12 år gamle. Nu er de 15. Som mange andre er de i 1600-tallet rejst fra det sydlige Belgien til Värmland i Sverige, fordi familierne kunne få arbejde på jernværkerne. Familien klarer sig godt, men det er svært at være ny i et land, og de accepteres kun langsomt. Nogle centrale episoder i bogen er, at Jean til slut rejser væk, for at blive urmager, og Marie bliver gift væk til ejerens søn, som hun væmmes ved. Ejeren af værket dør, og fremtiden er usikker. Flygtningeproblematik og kønsroller ligger forfatteren på sinde, og her er klare linier til nutiden. Sproget er en nydelse og tiden og miljøet står levende for én. Forfatteren ved meget om tiden, egnen og livet på et jernværk. Men efter min mening bliver vi indviet i for meget lokalhistorie. Der er for meget egnsspil over det. Det bliver beskrivende og detaljerigt, og jeg føler ikke, at hovedpersonerne er helt i centrum. Det er slet ikke som i de rigtigt gode serier Solstenen (1984) m.fl. og Hekseprøven (1990) m.fl., hvor vi både får spænding og lokalkolorit. Til oplæsning fra ca. 11-12 år og selvlæsning fra ca. 13-14 år. De løse ender tyder på en fortsættelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2001

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 11. okt. 2001

Maj Bylockś intense fortællestil, hendes sociale engagement og hendes store historiske indsigt kommer absolut til sin ret i dette andet bind om de vallonske jernværksarbejdere og deres families videre liv ved Ridderbjergets jernværk i Värmland. 1. bind var Flugten til jernets land, 2000/36. 1600-tallets Sverige med dets overtro, store sociale skel og gryende industrialisering er beskrevet med stor indlevelse og forståelse. Mødet med "de fremmede" får et tidløst perspektiv i form af mistro, fordomme og frygt, ligesom forhåbninger og længsler hos de vallonske indvandrere, ikke mindst i beskrivelsen af den nye generation, er troværdig og vedkommende. Historien er fortalt i et levende, men enkelt sprog, som gør den til interessant og fængslende læsning, ikke blot for historieinteresserede læsere, fra omkring 11 år og opefter. Den ca. 16-årige Jean er dette binds primære hovedperson. Han savner det tætte forhold til tvillingsøsteren Marie, men til gengæld har han en oplevelse med den jævnaldrende Mårten, som kan vise sig at få vidtgående konsekvenser for ham. Selv om de tre venner ved skæbnes ugunst må skilles ved denne fortællings slutning, er der lagt op til endnu en selvstændig fortsættelse, og det kan man kun glæde sig over.