Bøger / faglitteratur / bibliografier

Den poetiske fantasi : om forholdet mellem sociologi og fiktion


Beskrivelse


Om hvordan den sociologiske videnskab fagligt og tværfagligt kan beriges ved at lade sig inspirere af og inddrage forståelser og perspektiver fra fiktionens verden indenfor skønlitteratur, film og kunst.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juni 2010

af

af

Jette Landberg

d. 28. juni 2010

Henvender sig fx til sociologi- og litteraturstuderende på universitetsniveau.

Antologiens ialt 14 kapitler beskriver forskellige sider af den poetiske sociologi. Efter en indledning, der afklarer begrebet, skrevet af de 3 redaktører, der er henholdvis professorer og lektor ved Institut for Sociologi i Aalborg, følger de 16 bidragyderes artikler om forskellige sider af emnet. Sigtet med bogen er at gøre opmærksom på film og romaners sociologiske indhold, og dermed understrege at sociologi også kan være en kunstart. Bidragyderne viser bl.a., hvordan man kan bruge skønlitteratur eller film til at illustrere sociologiske emner fx Mærkedage, der illustrerer landbosamfundets forandring. Zygmunt Bauman skriver om 2 klassiske gyserromaner, der eksemplificerer overgangen fra modernismen til det postmoderne. Andre sociologer fortæller om, hvordan man kan formidle sociologien ved hjælp af fortællingen. Artikelforfatterne tæller kendte navne som Dominique Bouchet, Gunhild Agger og Flemming Røggilds.

Idéen om sociologi som mere end en eksakt videnskab blev lanceret allerede i 1959 af amerikaneren Charles Wright Mills i bogen Den sociologiske fantasi, på dansk i 2002, emnet omtales også i Sociologiske visioner, der tæller nogle af de samme forfattere, men breder sig ud på andre emner også.

Vi får her en anderledes vinkel på den sociologiske videnskab, der sikkert vil efterspørges af universitetsstuderende. De mange kendte bidragydere gør også, at bogen vil blive eftertragtet.


Kristeligt dagblad

d. 20. dec. 2010

af

af

Anders Juhl Rasmussen

d. 20. dec. 2010


Social kritik

Årg. 23, nr. 128 (2011)

af

af

Allan Madsen

Årg. 23, nr. 128 (2011)



Informationer og udgaver