Bøger / faglitteratur til børn / forsøg

Den lille forsøgsskole


Beskrivelse


Forsøg med energi, luft, vand, lys, lyd, elektricitet og andet. Eksperimenterne udføres med ting, der er lette at få fat i. Der er faktarammer samt bagest i bogen ordliste. Mange illustrationer.
Side 16: Varmluftsballoner (af silkepapir); side 18: Vandmøller (af plastlåg, sugerør og strikkepind); side 20: Vindmøller (af papir, pind og tegnestift); side 21: Skibe (af tændstikæske, tandstikker og papir); side 21: Papirflyvere; side 31: Solure (af urtepotte og pind); side 33: Periskoper (af mælkekarton og spejl); side 35: Snurretoppe (af karton og blyant); side 37: Telefoner (af plastbægre og snor); side 39: Blæseinstrumenter (Fløjte af sugerør); side 44: Kompasser (af nål og prop).

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 1998

af

af

Søren Roth

d. 22. okt. 1998

Børnebiblioteket har en del bøger med forsøg, hvor formålet er at børn selv skal opdage eller erfare naturvidenskabelig viden. Den lille forsøgsskole er endnu sådan en bog om fysikkens love. Læseren bliver aktiveret med forsøg, som efterviser det der foregår i virkeligheden, så naturlovene illustreres og deres sammenhænge forklares. Det er simple eksperimenter, som læseren skal udføre, i forsøgene indgår ganske almindeligt forekommende ting fra husholdningen. Hvor det er nødvendigt, er der opfordring til at lade en voksen hjælpe. Bogen har et godt og børneappellerende layout, og er fyldt med illustrative farvetegninger. Teksten er tydeligt sat, men er koncentreret og forholdsvis svær. Bag i bogen er en ordliste over de sværeste begreber. Selvom bogen har sine indholdsmæssige rødder i natur/teknik faget, ligner den absolut ingen skolebog og kan anvendes til børns selvstændige eksperimenteren. Fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 1998

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 22. okt. 1998

En brugbar bog med gode fysiske og kemiske eksperimenter der er lette at udføre. Bogen er delt i syv afsnit: Tilstandsformer, energi, luft og vand, kræfter, lys, lyd og elektricitet. Hvert emne forklares ved nogle eksperimenter der kan udføres med ganske få og lettilgængelige ting - f.eks. mælkekartoner, sugerør, plastflasker, tændstikæsker, husholdningsfilm m.m. Ved de enkelte dobbeltopslag findes små faktarammer med såkaldte forskertips som uddyber emnet med gode eksempler fra hverdagen. Bogen kan selvlæses fra 5. klasse, men kan med udbytte benyttes i natur og teknik fra 3. klasse hvor læreren hjælper med teksten, der nødvendigvis må indeholde lidt svære ord. Bogen er illustreret med mange instruktive og venlige tegninger. Bag i bogen findes en god ordliste og en lille litteraturliste. Vi har flere titler med enkle forsøg for samme klassetrin, bl.a. Terry Jennings' serie Sjove forsøg med... (1989-91) og Neil Ardleys 101 spændende forsøg (1996) der er mere omfattende.



Informationer og udgaver