Bøger / faglitteratur til børn

Den lange nat : en bog om modstandsbevægelsen og redningen af de danske jøder


Beskrivelse


På baggrund af samtaler med danske jøder og modstandsfolk skildrer en amerikansk forfatter modstandsbevægelsen i besættelsestidens Danmark, samt organiseringen af danske jøders flugt til Sverige i 1943.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2002

af

af

Ulla Møller

d. 25. jan. 2002

Som amerikansk jøde er Ellen Levine vokset op med beretningen om hvordan de fleste danske jøder blev frelst fra lidelser og død i tyske koncentrationslejre ved en storstilet aktion i oktober 1943. Venner og kolleger med danske rødder har føjet nye brikker til den historie, hun fortæller. Den har været fortalt før, men kan ikke fortælles for tit, specielt i en tid hvor højreekstremisme og fremmedhad alt for ofte kommer frem i debatten såvel offentligt som privat. Det er den første af forfatterindens bøger, der er oversat til dansk, og hun giver historien en ekstra dimension ved at sætte navne og ansigter på nogle af de personer, der var involveret, både modstandsfolk og jøder. Hovedvægten er lagt på begivenhederne i oktober 43, men beretningen indrammes af en præcis beskrivelse af den politiske udvikling i Danmark og udlandet fra 9. april 1940 frem til befrielsen, underbygget af de personlige beretninger. Billedmaterialet er private fotos samt billeder fra Museet for Danmarks Frihedskamp. Unge fra 14 år kan læse bogen med udbytte, af interesse eller i forbindelse med opgaveløsning. Bag i bogen ses fotografier med en kort biografi over de mennesker, der er omtalt, hvilket styrker autenticiteten. Desuden en udmærket litteraturliste og en kronologisk oversigt over væsentlige begivenheder under 2. Verdenskrig.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2002

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 25. jan. 2002

Titlen referer til natten mellem d. 1. og 2. oktober 1943, hvor planen var at deportere de danske jøder til Theresienstadt. Hvordan det lykkedes at advare, skjule og bringe de fleste til Sverige, er bogens egentlige ærinde, fordi det, set udefra, var unikt, at Danmark trodsede besættelsesmagten og betragtede jøderne som danske borgere. Men bogen er mere end det. Det er en beretning om jøderne i Danmark, om den danske politik under besættelsen og om modstandskampen fra den spæde start, til begivenhederne tager fart, efterhånden som besættelsesmagten strammer grebet. Det er en levende skildring, der veksler mellem historisk orientering og personlige erindringer fra de mange samtaler og interviews med navngivne personer, der præsenteres i en slags "Blå bog" til sidst. Strukturen er kronologisk, indholdet velunderbygget og kommenteret. Med blandingen af facts og erindringsstof er bogen både fortælling og fagbog, men i studieøjemed lidt forvirrende at læse. Mange sort/hvide fotos, åben sats, let tilgængelig for de ældste elever, der med datoliste og stikordsregister får et godt hjælperedskab.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 14/15 (2002)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 119, nr. 14/15 (2002)


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 2 (2002)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 55, nr. 2 (2002)