Bøger / skønlitteratur / digte

Den kvindelige saga


Beskrivelse


Digte. Epos om ti islandske kvinder fra de islandske sagaer, der hver især bliver hovedperson i sin egen saga og sang. Fantasien og poesien som basis for det oprindeligt fortællende er skrevet som en hyldest til de kvindelige værdier.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 25. mar. 2011

Digte om kvinderne i de islandske sagaer er velegnede til højtlæsning for flere generationer. Her er fortælleglæde i letlæselig form som vil kunne skabe fornyet interesse i at gå på opdagelse i sagaernes forunderlige verden.

Forfatteren har i sagaerne fundet ti kvinder, som han har gjort til hovedpersoner i hver sin digtede saga, som slutter med en sang, hvor hver kvinde opsummerer liv, skæbne og erfaring. Sagaerne og sangene er skrevet på et versemål kendt fra heltedigtet Beowulf. Det er sekslinjers strofer, hvor hver linje består af fire trykstærke stavelser og et bogstavrim. Tidsspændet er fra ca. 800-1100. For- og efterord er af Vagn Lundbye, der bl.a. fortæller om sin årelange fascination af de stærke islandske kvinder, som giver håb til verden. Bogen er illustreret med en lang række fine sort/hvide tegninger af kunstneren Ib Monrad Hansen. God kilde- og ordliste.

I Det nordiske testamente, 2007 har Vagn Lundbye gendigtet den nordiske mytologi i samme letlæselige strofeform. Mange forfattere har skrevet romaner med inspiration fra de islandske sagaer, men der har ikke været et specielt fokus på kvinderne.

Liv, valg og skæbne er til stede i Vagn Lundbyes fantasifyldte og dramatiske epos om de mere ukendte islandske sagakvinder. Digtene udgør en hyldest til kvindelige værdier, men det er absolut også en hyldest til liv, natur, poesi og fantasi som basis for alle fortællingers styrke: de gode historier digtet med generøsitet, vid, humor og visdom.


litteratursiden.dk

d. 8. maj 2011

af

af

Marie Fredborg Jungersen

d. 8. maj 2011

Voldtægter, forbandelser og hævn. Den kvindelige saga er ikke for sarte sjæle. Anbefaling: De islandske sagaer er vovemod og farlige eventyr, oftest med mænd i hovedrollerne. Inden jeg læste denne dig...


Politiken

d. 21. maj 2011

af

af

Søren Vinterberg

d. 21. maj 2011


Information

d. 8. apr. 2011

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 8. apr. 2011


Kristeligt dagblad

d. 9. juni 2011

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 9. juni 2011


Kristeligt dagblad

d. 9. juni 2011

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 9. juni 2011


Weekendavisen

d. 20. apr. 2011

af

af

Lars Bukdahl

d. 20. apr. 2011