Bøger / faglitteratur til børn

Den gyldne femkant : matemagi for talfreaks


Beskrivelse


Magien i tal og tegninger - om kurver, klodser og kirker, møller, musik og magiske kvadrater.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 2014

af

af

Else Marie Reedtz Cohen

d. 6. jan. 2014

Bred målgruppe, dog primært unge og voksne. Til dem, der gerne vil vide noget om matematiske fænomener og gerne vil underholdes på en hjernevridende facon.

Anker Tiedemann er arkitekt og formidler af stof om kunst og matematik. Han var chefredaktør i en årrække for "Bo bedre" og andre blade hos Bonnier. Han grundlagde "Vinavisen" på internettet, har lavet tv-udsendelser og udgivet en række bøger om kunst og matematik. I Den gyldne femkant forklarer han i et lettilgængeligt sprog i kapitler på gennemsnitligt 3 sider om magi i tal og tegninger, om former, magiske kvadrater, fraktaler og formler i musik. Han skriver om Murphys lov, matematikken i Bachs musik og Leonardo da Vincis kunst. Han gennemgår videnskabelige emner helt tilbage til oldtiden og naturens matematiske orden. Det er meget spændende, udbytterig, tankevækkende og underholdende læsning. Bogen vil være god at have i et sommerhus til fælles tidsfordriv. Populært sprog, mange illustrationer. Bagest i bogen er facitliste til opgaverne i bogen.

Bogen er 2. udgave, førsteudgaven af bogen udkom i 2002. De to udgaver er stort set ens. Eneste ændring er, at den nye er trykt på glittet papir og nogle af illustrationerne er erstattet af andre med samme motiv. Anker Tiedemann har udgivet flere andre lignende bøger om matematik og underholdende oplysning. Familiens store quiz- og gådebog af Poul Malmkjær ligner Den gyldne femkant.

God og underholdende bog om matematiske emner og fænomener.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 2002

af

af

Søren Brunbech

d. 22. okt. 2002

Anker Tiedemann beskriver i en populær form en række klassiske og moderne matematiske problemstilinger. Nogle har udgangspunkt i hverdagslivet mens andre er klassiske paradokser og hjernevridere. Der føres sjældent egentlige matematiske beviser, og bogen er næsten støvsuget for matematiske formler. Derimod er der masser af flotte og farvestrålende illustrationer der anskueliggør de matematiske problemstillinger. Som i afsnittet om slipseknudens matematik, tunnelbyggeriet på Samos i oldtiden, eller i det moderne forsøg på at bevise Murphy's lov, det er den med at alt der kan gå galt går galt, hvor udgangspunktet er en mand der anskaffer 10 par forskelligfarvede sokker, smider seks enkeltsokker væk, og står tilbage med sandsynligvis kun fire brugbare par. Det er underholdende og kvalificeret tidsfordriv for læsere der godt kan lid e tal og problemknuserbøger. Med samme flotte udstyr og på samme niveau er forfatterens Matemagi(2001).


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 31. jan. 2014

af

af

Steen Ehlers

d. 31. jan. 2014


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 1/2 (2003)

af

af

Lars Engraf

Årg. 120, nr. 1/2 (2003)