Bøger / faglitteratur / biografier

Den gamle konge i sit eksil


Beskrivelse


Da den østrigske forfatter Arno Geigers (f. 1968) far, August Geiger (1926-2014) begynder at udvise tegn på Alzheimers sygdom, forstår han bedre faderens til tider lidt sære personlighed. Han vælger at bruge mere tid med faderen og lære ham bedre at kende inden det er for sent.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. nov. 2014

af

af

Jette Landberg

d. 20. nov. 2014

Rørende, humoristisk og meget personlig beretning om en søns iagttagelse af sin fars rejse ind i demensen. Faderen August er ramt af Alzheimer, og sønnen følger ham tæt de sidste år. God at læse for alle med demens inde på livet.

Den østrigske forfatter Arno Geiger har nedskrevet indtryk og dialoger med sin far gennem de sidste års samvær. Han fortæller om sine erfaringer og ting han ville have gjort anderledes, hvis han havde forstået, at faderen var syg og ikke bare stædig. August er omkring 70, da de første tegn på demens viser sig. Familien bliver irriterede, og hans 15 år yngre kone, flytter fra ham. Efterhånden forstår familien, hvad der er galt og bor hos ham på skift, bistået af plejere, indtil han kommer på plejehjem. Imellem de rablende samtaler lærer Arno også faderen bedre at kende, han får en forståelse for, hvorfor han aldrig ville udenfor landsbyen og flere andre ting ved hans lidt sære personlighed. Arno Geiger har tidligere skrevet bl.a. Vi har det godt om hjemstavn og identitet. Han har modtaget mange priser for sine bøger.

En meget tæt og bevægende skildring af en rejse ind i demensen, af og til meget morsom, men også meget gribende. Bogen kan med sine mange eksempler hjælpe andre i samme situation.

For mange år siden (i 1995) udkom Bogen om E, der handler om en dement ægtefælle. Her er det sønnens vinkel, hvilket giver lidt mere humor og afstand.


Politiken

d. 22. okt. 2014

af

af

Søren Vinterberg

d. 22. okt. 2014


Jyllands-posten

d. 17. jan. 2015

af

af

Mikael Busch

d. 17. jan. 2015