Bøger / skønlitteratur / myter

Demeters latter


Beskrivelse


Smuk, lyrisk og anderledes klimafiktion med udgangspunkt i myten om Demeter. For læsere af ny, eksperimenterende litteratur.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2022

af

af

Heidi Mørch

d. 18. nov. 2022

Smuk, lyrisk og anderledes klimafiktion med udgangspunkt i myten om Demeter. For læsere af ny, eksperimenterende litteratur.

Bogen rummer flere forskellige fiktive genrer: prosadigt, novelle, dokumentarisme og græske mytologiske sagn i forfatterens udgave. Udpiningen af vores jord er det altdominerende tema. Vi får mytologiske og historiske eksempler i tekst og billeder på tidligere miljøkatastrofer som paralleller til den klimakrise, vi står i i dag. I bogens 9 afsnit møder vi alt fra nutidige vinbønder til komødre, etruskiske love, glemte frugtbarhedsgudinder og ikke mindst Demeter, landbrugets gudinde, som forbandede jorden, så ørkenerne bredte sig. Sofie Isager Ahl, der er uddannet antropolog har tidligere udgivet bogen Naboplanter.

Citat fra bogen: "De sårede gudinder vælter op af jorden" - på samme måde vælter såvel frustration som håb og skønhed ud af dette værk. Frustration over hvordan og hvorfor vi lader stå til og ikke lærer af historien. Håb om at det dog kan lykkes at vågne og tage affære og masser af litterær og sproglig skønhed. En fin og fascinerende lille udgivelse.

Brugen af mytologiske skikkelser fra oldtiden er oppe i tiden fx bruger Lea Marie Løppenthin også Demeter i sin roman SæsonKlimahistorierOmsvøbt fra 2019. Inden for ny klimafiktion er der bl.a.antologien Klimahistorier og Cecilie Sunds vrede økopoetiske OmsvøbtBrugen af mytologiske skikkelser fra oldtiden er oppe i tiden fx bruger Lea Marie Løppenthin også Demeter i sin roman Sæson fra 2019. Inden for ny klimafiktion er der bl.a.antologien og Cecilie Sunds vrede økopoetiske OmsvøbtBrugen af mytologiske skikkelser fra oldtiden er oppe i tiden fx bruger Lea Marie Løppenthin også Demeter i sin roman Sæson fra 2019. Inden for ny klimafiktion er der bl.a.antologien Klimahistorier og Cecilie Sunds vrede økopoetiske .


Standart

Årg. 37 nr. 1 (2023)

af

af

Sebastian Ørtoft Rasmussen

Årg. 37 nr. 1 (2023)