Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

De tre Bukke Bruse


Beskrivelse


Billedbog over eventyret om de tre gedebukke, der narrer den fæle trold under broen, hvorefter de går op til sæteren og æder sig fede.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner

d. 18. dec. 2018

De velkendte eventyr optræder her med en kort mundret tekst, ofte kun med nogle få linier på hver side. Resten af siden optages af de farvestrålende ill., der hver især fylder fra 1/2 side tilen dobbeltside. Bogen fremtræder nydeligt, med en farvestrålende forside med de tre gedebukke og en tekst, der er trykt med store og tydelige typer. Ill. er udført i akvarel i en let karikerende,detaljerig og meget farvemættet stil. Især trolden er dejlig; hans hud har nøjagtig samme farve og struktur som de kampesten, broen er bygget af, og hans hår består af grantræer. Der er alleredeadskillige billedbogsudgaver af dette populære eventyr, men denne udgave er et brugbart supplement til den øvrige bestand. Teksten er noget kønsløs, men anvendelig, og de farvestrålende ill. harderes egen charme og frembyder en trold, de nok er uhyggelig, men ikke skræmmer livet helt af en. Til oplæsning fra 3-4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Teksten i dette afholdte og meget læste gamle norske folkesagn er i denne billedbog skåret ned til det absolut nødvendige. Der er gjort plads til oplæserens medlevende meddigtning.Illustrationerne er flotte, farvelagte helsides tegninger. De tre gedebukke er let genkendelige: gråbroget, rødbroget og hvid. Naturen er rigtig norsk med birk og gran, stenter, sæterhytter, fos ogmosbegroede klipper og store sten. Og så en trold så grum og væmmelig med graner i håret, lysende øjne og fråde om munden. Uhyggeligt og dog så trygt - vel vidende, at gedebukkene vinder. De klogeklarer de mindre kloge. En dejlig udgave af en klassiker på skolebiblioteket. Supplerer hvor der er behov, men erstatter ikke de mere tekstrige udgaver af folkesagnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Svend Otto S. har nyillustreret et af Asbjørnsen og Moes allermest kendte og elskede eventyr. De dejlige naturalistiske akvareller passer utroligt fint til netop dette eventyr, der udspillersig midt i den storslåede norske natur: den grønne sæter, de stejle klipper og dybt, dybt nede den brusende elv. På den smalle træbro tripper de søde gråhvide geder af sted. Trolden ser ud ligepræcis, som en trold skal se ud uden at virke alt for fæl og skræmmende. Han er stor og lådden med øjne som tintallerkener og næse som et riveskaft - og så har han bukser med røde seler. Svend OttoS. zoomer ind på figurerne og arbejder med perspektiv og billedvinkler på en spændende og virkningfuld måde, der understreger dramatikken og handlingen i historien. Det er blevet en række varieredeog meget illustrative billeder fyldt med rigtig nordisk eventyrstemning. En flot og vellykket billedbog, der ikke er til at komme uden om. Den hører hjemme i toppen blandt de mange forskellige bådenye og gamlebilledbogsudgaver, der efterhånden findes af eventyret. Den vil bl.a. være et godt supplement til Roald Als lidt mere barske version. Svend Otto S.' eventyrbilleder er blidere og merestemningbetonede og passer derfor bedre til de mindste. På den søde, indbydende forside står de tre gedebukke midt på den grønne sæter og nyder det. Fra 3 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

De tre Bukke Bruse er et af de enkleste og mest levedygtige eventyr. Trods handlingens gentagelser og historiens ensartede remsepræg giver Svend Otto S. en sjov, varieret og passende dramatiskskildring af mødet med den fæle trold. Med velkendt streg og akvarelkolorit leger han med synsvinkler, situationer og minespil, så der kommer en hel og dejlig billedbog ud af det spinkle forlæg.Teksten er nænsomt moderniseret, så bukkene ikke skal til sæters, men op til sæteren, og over vandfaldet i stedet for fossen. Eventyret findes også med en enkelt s/h-tegning i Svend Otto S.'sAsbjørnsen og Moesamling, som dog på ingen måde overflødiggør denne billedmæssigt gennemarbejdede udgave til oplæsning og billedlæsning på de yngste klassetrin. Bogen føjer sig smukt til Svend OttoS.'s mange eventyrbilledbøger, der efterhånden må betegnes som lidt af et nationalt klenodie.