Bøger / faglitteratur / breve

De profundis


Beskrivelse


Den irske forfatter Oscar Wildes (1854-1900) brev til sin mandlige elsker Bosie (Alfred Douglas), som han skrev mens han sad fængslet fra 1895 til 1897 for deres - ifølge loven - groft umoralske forhold.

I samme serie


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. aug. 2017

af

af

Tina Schmidt

d. 9. aug. 2017

Nyudgivelse af det lange, vrede brev, Oscar Wilde skrev til sin elsker fra sit fængselsophold. For særligt interesserede, historisk interesserede og fans.

Oscar Wilde sad fængslet i perioden fra 1895-1897 grundet sit usædelige forhold til vennen Bosie. "De Profundis" er udformet som et brev stilet direkte til Bosie og fortæller om det kaotiske forhold, der ledte op til fængslingen. Brevet handler både om forsmået kærlighed, om faktiske hændelser, der leder op til anholdelsen og retssagen mod Wilde. Det handler i lige så høj grad om Wildes livssyn, som han forsøger at viderebringe - ikke kun til elskeren, men også til offentligheden (som brevet i lige så høj grad er stilet til). Bogen indeholder et noteapparat og efterskrift ved Hans-Jørgen Birkmose.

Selvom der er tale om en ensidig udlægning af et forlist forhold og at Wilde ikke kan tale helt åbenlyst om karakteren af sit venskab med Bosie, får man som læser et kig ind i en kærlighedshistorie. Brevet får også en litterær kvalitet på de steder, hvor Wilde hiver sig ud over beskyldninger og hæver sig op til at tale om kunst og kærlighed som begreb.

"De Profundis" er tidligere udkommet på dansk to gange, begge gange i forkortet, fordi indholdet blev fundet for eksplicit. Forholdene omkring retsagen er blandt andet beskrevet af Neil McKenna i "The secret life of Oscar Wilde". Herudover findes SyndebukkenDe profundis og lidelsens mening, Bredsdorff og De profundis og lidelsens mening af Bo Green Jensen"De Profundis" er tidligere udkommet på dansk to gange, begge gange i forkortet, fordi indholdet blev fundet for eksplicit. Forholdene omkring retsagen er blandt andet beskrevet af Neil McKenna i "The secret life of Oscar Wilde". Herudover findes Syndebukken, Bredsdorff og af Bo Green Jensen.


Weekendavisen

d. 28. juli 2017

af

af

Lars Bukdahl

d. 28. juli 2017


Politiken

d. 14. dec. 1962

af

af

Carl Johan Elmquist

d. 14. dec. 1962


Standart

Årg. 31, nr. 3/4 (2017)

af

af

Marie Marcussen Lerche

Årg. 31, nr. 3/4 (2017)