Bøger / faglitteratur

De falske guder : om lægevidenskab, sygeliggørelse og etik


Beskrivelse


På grundlag af konkrete patienthistorier påviser forfatteren tendensen til sygeliggørelse og overbehandling inden for sundhedsvæsenet og peger på vigtigheden af at diskutere de etiske og moralske problemer, der følger med.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Anny Skov Madsen

d. 18. dec. 2018

Til trods for de stigende udgifter i sundhedsvæsenet bliver befolkningen ikke sundere, f.ex. er levealderen faldende. Der er en tendens til sygeliggørelse af en række sociale problemer ognormale biologiske forhold, hvor ikke mindst kvinder i forbindelse med graviditet, fødsel og klimakterium bliver genstand for lægevidenskabens og medicinalindustriens eksperimenter. Sygeliggørelsenopstår i et samspil med befolkningen, lægevidenskaben, den teknologiske udvikling og samfundets normer. De aktuelle debatemner, som også debatemner, som også omfatter fosterteknologi og hjernedød,kritiseres kompetent og vidende i en let tilgængelig form af forf., der foruden at være speciallæge og lektor i medicinsk kvindeforskning også tidligere har markeret sig i bøger og debatter omkvinder og psykiatri. Forf. påviser en række dilemmaer i behandlingssystemet. Eftersom den teknisk.medicinske løsning pga krav til rationalitet og effektivitet ofte vælges som den letteste løsningfastholdes vi iutilfredshed og umodenhed. Det er spændende og urovækkende læsning om en væsentlig problematik, som vi alle har et medansvar for har udviklet sig, så det grænser til umyndiggørelse.Bogen kan suppleres med Synålejomfruen... (1989), som er en historisk redegørelse for lægevidenskabens ekspansion.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Anny Skov Madsen

d. 5. apr. 2019

Til trods for de stigende udgifter i sundhedsvæsenet bliver befolkningen ikke sundere, f.ex. er levealderen faldende. Der er en tendens til sygeliggørelse af en række sociale problemer og normale biologiske forhold, hvor ikke mindst kvinder i forbindelse med graviditet, fødsel og klimakterium bliver genstand for lægevidenskabens og medicinalindustriens eksperimenter. Sygeliggørelsen opstår i et samspil med befolkningen, lægevidenskaben, den teknologiske udvikling og samfundets normer. De aktuelle debatemner, som også omfatter fosterteknologi og hjernedød, kritiseres kompetent og vidende i en let tilgængelig form af forf., der foruden at være speciallæge og lektor i medicinsk kvindeforskning også tidligere har markeret sig i bøger og debatter om kvinder og psykiatri. Forf. påviser en række dilemmaer i behandlingssystemet. Eftersom den teknisk-medicinske løsning pga krav til rationalitet og effektivitet ofte vælges som den letteste løsning, fastholdes vi i utilfredshedogumodenhed.Det er spændende og urovækkende læsning om en væsentlig problematik, som vi alle har et medansvar for har udviklet sig, så det grænser til umyndiggørelse. Bogen kan suppleres med Synålejomfruen... (1989), som er en historisk redegørelse for lægevidenskabens ekspansion.


Det fri aktuelt

d. 22. apr. 1991

af

af

Gitte Just

d. 22. apr. 1991


Økonomaen

Årg. 70, nr. 6 (1992)

af

af

Eva Zøllner

Årg. 70, nr. 6 (1992)


Sygeplejersken

Årg. 91, nr. 40 (1991)

af

af

Lise Therkelsen

Årg. 91, nr. 40 (1991)


Weekendavisen

d. 17. maj 1991

af

af

Tine Eiby

d. 17. maj 1991


Jyllands-posten

d. 13. aug. 1991

af

af

Victor Rasmussen

d. 13. aug. 1991


Ugeskrift for læger

Årg. 153, nr. 31 (1991)

af

af

Gorm Jensen

Årg. 153, nr. 31 (1991)


Politiken

d. 12. juni 1991

af

af

Mogens Blichert-Toft

d. 12. juni 1991