Bøger / faglitteratur

De drog ud - men glemte ikke : Rebildfesten gennem 100 år


Beskrivelse


Om Rebildselskabet og Rebildfestens historie, hvor man hvert år på den amerikanske uafhængighedsdag fejrer de danske udvandrere og samhørigheden mellem Danmark og USA.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 2. okt. 2012

Henvender sig til læsere, der er interesseret i de dansk-amerikanske relationer, som de ses ved Rebild-festerne.

Rebildselskabet blev stiftet 1912, og bogen er således 100 års jubilæumsskriftet. Kronologisk fremadskridende fortælles selskabets og festernes historie med fotos m.v. gennem årene. Udvandringen tog sin begyndelse i 1820'erne, men først omkring 1870 kan man tale om en masseudvandring. Over en 25-årig periode emigrerede 200.000 danskere til USA. Da Amerika fik den ene nationalpark efter den anden, tog danskamerikanere initiativ til, at deres fædreland også skulle have en sådan, og derfor forærede de Danmark det smukke, bakkede hedelandskab ved landsbyen Rebild med den betingelse, at man hvert år skulle kunne fejre den amerikanske uafhængighedsdag og samhørigheden mellem USA og Danmark. Forfatteren har skrevet en del lokalhistorie.

Rebild-festerne er bedst beskrevet i artikelform. Om udvandring generelt se fx Kristian Hvidt Danske veje vestpå, 1976.

Dette er historien om 100 års Rebild-fester og om dem, der skabte traditionen. Det er også historien om de mange kendte, der har stået på den berømte talerstol. Velskrevet letløbende fortælling om de dansk-amerikanske relationer, som de har udmøntet sig i festlighederne i Rebild. Bogen har stor interesse for lokalområdet men også for dem, der interesserer sig for udvandring og dansk-amerikanske forhold.