Gå til indholdDe dødes bog


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

172 sider

Udgivet

2015

genre/form

romanOriginaludgave

2015


Beskrivelse


Khutso fra den fattige landsby får både en universitetsuddannelse og scorer den smukke Pretty, men lykken varer kort, og hans liv ender i total destruktion


Anmeldelser (4)


31. jul. 2015

Khutso ser ud til at være kommet på den grønne gren, da han både får en juristuddannelse og scorer skønne Pretty, men lykken er lunefuld. Til læsere af god afrikansk litteratur.

Khutso voksede op i den fattige landsby Masakeng, og efter nogle omveje starter han på University of the North, hvor han møder Pretty, som han forelsker sig i og gifter sig med. De får sønnen Thapelo, som er hans øjesten, og et og alt. Pretty, som føler sig udenfor, trøster sig med andre mænd. Hun får HIV og begår selvmord, men har nået at give sygdommen videre til Khutso. Bogen vandt Sello K Duiker Award i 2010. Moele er en ung sydafrikansk forfatter, som debuterede med Værelse 207


om syv unge mænd, der snyder og bedrager sig fremKhutso voksede op i den fattige landsby Masakeng, og efter nogle omveje starter han på University of the North, hvor han møder Pretty, som han forelsker sig i og gifter sig med. De får sønnen Thapelo, som er hans øjesten, og et og alt. Pretty, som føler sig udenfor, trøster sig med andre mænd. Hun får HIV og begår selvmord, men har nået at give sygdommen videre til Khutso. Bogen vandt Sello K Duiker Award i 2010. Moele er en ung sydafrikansk forfatter, som debuterede med Værelse 207 om syv unge mænd, der snyder og bedrager sig frem.

Gribende og både rå og poetisk fortælling om en ung sorte sydafrikanske mand, som går helt bersærk, da hustruen har begået selvmord, og han står tilbage med sin nye status som HIV-smittet. Første del af romanen kalder Moele "De levendes bog." Den er ganske kort. I andel del, "De dødes bog," overtager sygdommen genialt fortællerollen, mens Khutso i sin egen "De dødes bog" holder mandtal over de kvinder han får smittet med HIV, inden han selv dør. Det er en bemærkelsesværdig talentfuld roman om et tabubelagt emne.

Som fortæller er Moele her på højde med den velkendte landsmand J. M. Coetzee, som også har skrevet om sociale forhold.

Lektørudtalelse

Af

Grethe Lorentzen

Politiken

Af

Lise Garsdal

d. 30. aug. 2015

Kristeligt dagblad

Af

Maria Sjøqvist

d. 27. feb. 2016

Weekendavisen

Af

Louise Windfeld Høeberg

d. 28. aug. 2015


Informationer og udgaver

Bog

2015