Bøger / skønlitteratur / roman

Datteren


Beskrivelse


Opfølgning på "Sveas søn", hvor vi følger Sveas barnebarn Elsa og via hende oplever det svenske velfærdssamfund i dets op- og nedture. En fremragende, lidt akademisk roman for alle med interesse for litterær samfundsanalyse.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2021

af

af

Helle Winther Olsen

d. 16. apr. 2021

Opfølgning på Sveas søn, hvor vi følger Sveas barnebarn Elsa og via hende oplever det svenske velfærdssamfund i dets op- og nedture. En fremragende, lidt akademisk roman for alle med interesse for litterær samfundsanalyse.

Elsa er datter af Sveas søn Ragnar, hvis opvækst fulgte skabelsen af "folkhemmet", det svenske velfærdssamfund med alle dets muligheder og lidt firkantede kasser. Elsas barndom og opvækst i de sidste ti-år af 1900-tallet er sat i system af Ragnar, og fordi muligheden er der, skal hun og bror Erik som en selvfølge dyrke sport og musik. Elsa udvikler sig til elitesportsudøver, mulighederne er åbne for "systemets pige", men hun mister gnisten uden at forstå hvorfor. Besat af at søge viden og forstå, rejser hun til USA som au pair pige og møder med undrende øjne en anden virkelighed langt fra folkhemmet. Spørgsmålet er, om hendes valg af et akademisk studie i lingvistik sætter tingene på plads.

Knivskarpt og kærligt portræt af Elsa, som i den grad også er en pige og ung kvinde i kød og blod. Hun gennemlever på egen krop 1990'ernes nye ideer og trends, mens velfærdssamfundet taber pusten og idégrundlaget. Forfatteren har skabt endnu en idéroman, som rører dybt og samtidig med stor ironi får udstillet akademiske spidsfindigheder og absurditeter. Romanen vil derfor kunne læses på flere niveauer. Kan læses selvstændigt, men bedst efter første del.

En svensk samfundsskildring fra en mandlig vinkel er fx Renegater.


litteratursiden.dk

d. 10. juni 2021

af

af

Britta Riis Langdahl

d. 10. juni 2021

Datteren Elsa og Sverige er på vej til en ny forståelse af selve fundamentet for folkets dannelse og den politiske dagsorden i Anderssons dybsindige roman. Anderssons roman er en genial udlægning af ...


Jyllands-posten

d. 15. maj 2021

af

af

Erik Svendsen (f. 1954)

d. 15. maj 2021


Politiken

d. 22. maj 2021

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 22. maj 2021


Information

d. 11. juni 2021

af

af

Kamilla Löfström

d. 11. juni 2021


Weekendavisen

d. 21. maj 2021

af

af

Amalie Langballe

d. 21. maj 2021