Bøger / faglitteratur

Dansk guldalder : rejsebilleder


Beskrivelse


Gennem rejsedagbøger, breve, skitser og malerier afdækkes de danske guldalderkunstnere og deres oplevelser fra dannelsesrejser i et foranderligt Danmark og Europa 1800-1850, hvor guldalderkunstneren udviklede en radikal ny opmærksomhed og udvalgte, indrammede og beskar motiver på nye måder.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2012

af

af

Jette Andreasen

d. 7. sep. 2012

Guldaldermalerne fra første halvdel af 1800-tallet er en skattet og velbeskrevet kategori i dansk kunsthistorie. Nye blikke på perioden er forfriskende, og denne omskrevne ph.d. afhandling om kunstnernes rejser afdækker ufortalte historier om fotografiske blikke og gryende modernitet. Skrevet så den er alment tilgængelig for alle med interesse for perioden.

Forfatteren er kunsthistoriker, og har tidligere skrevet P. C. Skovgaard : dansk guldalder revurderet, 2010 og Vilhelm Kyhn og det danske landskabsmaleri, 2012. I bogen her følger hun, bl. a. via dagbøger og breve, guldaldermalerne på deres rejser, dels i Danmark og Norge, dels gennem Europa til det Rom, som ofte var målet. Deres billeder er ofte set og omtalt som pittoreske landskaber og folkelivsscener. Men faktisk indsneg der sig dampskibe og damplokomotiver i de mere private skitser. En hurtigere rejseform ændrede blikket med nye beskæringer af motiverne til følge. Interessant er det, at forfatteren også inddrager teorier fra turismeforskning i sine konklusioner. Smukt illustreret med malerier og tegninger af Eckersberg, Købke, Rørbye m.fl.

Meget er skrevet om guldaldermalernes rejser, fx Nørregård-Nielsens Dengang i Italien, 2005, og Guldalderens verden, 1996. Men nærværende bog trænger i højere grad under overfladen på det pittoreske.

Et forfriskede nyt blik på guldaldermalerne. Velskrevet og fint illustreret.


Politiken

d. 19. dec. 2012

af

af

Rune Engelbreth Larsen

d. 19. dec. 2012


Kristeligt dagblad

d. 26. mar. 2013

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 26. mar. 2013


Fabrik og bolig

2013

af

af

Caspar Jørgensen

2013


Nordica

Bd. 31 (2014)

af

af

Aage Jørgensen

Bd. 31 (2014)